Živimo v času renesanse lestencev iz ratana. V dom jih lahko umestimo na veliko različnih načinov, prav vsi pa so bolj sproščena, boemska različica klasičnih lestencev. Visijo lahko v dnevni sobi, jedilnicah in spalnicah, se bahajo nad kuhinjskim otokom ali pa pod pokrito teraso. Kjerkoli že - na pogled so fantastični!

Iz leskovih šib, protja, ratana ali bambusa pleteni izdelki so del interierja že stoletja. Njihova prednost je vsekakor naravni material, poleg tega so presenetljivo vsestranski, saj se odlično znajdejo tako v tradicionalnih, modernih, boemskih kot tudi javnih prostorih. V ambient vnašajo teksturo, vizualni draž, skozi pletenje pa tudi svetloba ustvarja zanimive sence in prinaša še moment razigranosti.

V majhnem prostoru

Tudi najmanjši kotiček doma lahko prenese dramatičnost pletenega lestenca. Veliko svetilo preproste oblike in nevtralnih barv vzbuja pozornost na pozitiven način. Pritegne pogled ter naredi še tako majhen kotiček bolj prostoren in hkrati intimen.

Odprti tlorisi

Predimenzioniran lestenec iz ratana lahko deluje kot vezni element med dvema prostoroma: na primer jedilnico in dnevno sobo. Prostor razdeli na dve enoti in istočasno med njima ustvarja kontinuiteto.

V pisarni

Strogi, formalni prostori, kot so pisarne, dobijo tako mehkejši in prijetnejši občutek, če jim dodamo nekaj naravnega. Iz šib ali ratana pleten lestenec nikakor ne izniči občutka pomembnosti, ki jo ima pisarna, pač pa le omehča njeno strogost.

Nizko obešeno

Če visi lestenec v dnevnem prostoru nad klubsko mizo, je lahko, če to dopušča prostor, nižje spuščen s stropa. V primeru, da je na eno od sten obešeno ogledalo, bo lestenec odseval v njem in poskrbel za še bolj dramatičen vtis. Kadar je slog opreme industrijski, mehkoba takšnega lestenca tudi omili vzdušje, ki mu vladajo beton, kovina in les.  

Veličasten hodnik

Več zaporednih lestence v predsobi ali hodniku poskrbi za veličasten stop v dom. Ta razgibanost lestencev je tudi kontrast sicer pogosto ozkemu prostoru, kjer prevladujejo pravi koti in ki že v snovi deluje oglato, robato.

Mediteranska veranda

Da so pleteni lestenci rezervirani le za interier? Kje pa! Na mediteransko opremljenih terasah, verandah ali balkonih se prav dobro počutijo in poskrbijo za sproščeno vzdušje.

Temne barve

Čeprav smo vajeni pletenih lestencev v naravni, svetlo, bež barvni paleti, niti s bolj intenzivnimi barvnimi odtenki ne morete zgrešiti. Črn lestenec iz ratana deluje bolj moderno, sveže in osupljivo.

Foto: Pinterest