V okolici Ljubljane je na parceli z enkratnimi panoramskimi razgledi na Barje zrasla sodobna enodružinska hiša, ki mehko sledi obliki parcele in se odpira proti lepotam narave.

Družina je želela dodobra izkoristiti čudovite razglede na naravni park: najprej s prekrasno zunanjo ureditvijo z letno kuhinjo, bazenom ter zunanjima jedilnico in dnevno sobo pod pergolo; nato pa še z velikimi panoramskimi zasteklitvami, ki bivalne prostore hiše odpirajo proti naravi.

O hiši smo se pogovarjali s strokovnjaki iz podjetja M SORA, ki s svojimi lesenimi okni uspešno sledijo vsem zahtevam arhitektov in strank po čistih in neomejenih razgledih skozi okna velikih dimenzij in z vitkimi profili.

“Hiša je opremljena s panoramskimi zasteklitvami, ki so ponekod večje tudi od 10 m2, s steklom v enem kosu,” povedo. “V podjetju M SORA prepoznavamo želje in jih na drugi strani združujemo s tehničnimi zahtevami in smernicami, ki jih narekuje stroka.”

Želja naročnikov so bila lesena okna, ki bodo trajna in preprosta za vzdrževanje. Odločili so se za alu-les okna, s tem, da so leseni okvir navzven zaščitili z aluminijem z lesenim dekorjem, ki na pretežno temni fasadi ustvarja prekrasen svetel kontrast. Tudi vhodna vrata v objekt so iz masivnega lesa, s satinirano panoramic obsvetlobo.

Velike zasteklitve morajo biti natančno projektirane in zmontirane

Da so lahko v hišo umestili tako velike zasteklitve, je bilo najprej treba posamezne elemente skrbno načrtovati. “Zavedati se je treba, da tehnične značilnosti oken (širina, višina krila in posledično teža določenega elementa) vplivajo na omejitve izvedbe, ki jih narekujejo nacionalni in evropski standardi ter omejitve okovja in stekla, ki jih moramo upoštevati,” naštevajo in dodajo, da so dolgoletne izkušnje tiste, ki jim pomagajo voditi stranke in arhitekte skozi odločevalski proces, ki ga zahtevajo omenjene lastnosti stavbnega pohištva.

Ključna pa je tudi montaža. “Montaža je zaradi dimenzij stekel in velikosti lesenih elementov postavljena pred velike izzive ter zahteva izkušeno montažno ekipo in najkakovostnejše materiale. Za kakovostno izvedbo, stabilnost in trdnost konstrukcije stavbnega pohištva sta potrebna mehansko fiksiranje in vlepljanje stekel po celotnem obodu v panoramske izvedbe. Velikokrat ekipe elemente montirajo izven odprtin na konzolne elemente, prav tako sta pogosto potrebna montaža elementov s pomočjo vakuumskih dvigal in natančno umeščanje elementov v odprtine na samem mestu vgradnje, ki zahteva dodatna mizarska dela.”

Strokovnost in celovita podpora sta ključni

Ko kupujemo okna, moramo biti pozorni na številne (laiku nepoznane) dejavnike – od tipa stekla in okovja, pa do pomena izbire senčil pri izbiri okenskega modela s stališča poravnanosti okenskih okvirjev. Prav tako je pred montažo okna potrebna primerna predpriprava okenskih odprtin, kar pomeni usklajevanje predhodnih in poznejših gradbenih del na objektu. Na srečo vas tudi pri tem vodi izkušeno osebje, ki ga imajo v podjetju M SORA.

“Stranke nam v naših prodajnih salonih velikokrat postavijo dodatna vprašanja in tehnične izzive, ki niso bili predvideni in ob katerih se znajdejo v stiski. Ker smo omenjenih težav vajeni, poskušamo stranko pomiriti in jo čim bolj nezavedno voditi skozi proces izbora oken, poleg tega pa izvedemo celotno storitev načrtovanja predhodnih in nadaljevalnih gradbenih del stavbnega pohištva na objektu v sodelovanju z arhitektom ali projektantom objekta.”

Podjetje M SORA torej sodeluje s predhodnimi izvajalci gradnje, tlakov, suhomontažnih del in fasade, tako da je končni izgled tako notranjosti kot zunanjosti objekta usklajen, montaža oken pa olajšana.

“Z M Soro stranka ne dobi samo oken, ampak so okna le del celostnega paketa od zasnove do končne izvedbe,” še sklenejo strokovnjaki za okna in hkrati povabijo k poslušanju njihovega podkasta Hiša, v katerem gostijo strokovnjake s področja zasnove, gradnje in opreme doma, ki so lahko graditeljem v veliko pomoč pri odločitvah pri gradnji.

Več: M SORA

Arhitektura in izvedba: Rihter hiše

Fotografije: Rihter hiše