Pri načrtovanju objektov se arhitekti in projektanti trudijo zasledovati vsaj dva cilja. Prvi je funkcionalnost stavb in drugi estetski izgled, ki se kar najbolje vkomponira v določeno okolje. V ospredje pa čedalje bolj prihaja še tretji vidik, in sicer trajnostna izvedba. Vedno bolj se namreč zavedamo, da s trenutnim načinom delovanja kot človeštvo ne bomo prišli daleč. Že pri zasnovi objektov in tudi pozneje, med samim bivanjem, bi morali stremeti k uporabi naravnih, trajnostnih materialov in smotrni rabi energije.

V idiličnem litovskem mestu Briztonas, ki ni znano le kot letoviška regija, ampak tudi po svojih slanih izvirih zdrave mineralne vode, smo našli stanovanjsko hišo, ki izpolnjuje prav vse tri omenjene cilje.

Funkcionalnost ji zagotavlja racionalni tloris, ki spodaj zajema razkošne bivalne prostore z veliko kuhinjo, dnevno sobo  in jedilnico, medtem ko so v nadstropje umaknjeni spalni prostori, ki zahtevajo več miru. S svojo kockasto, moderno obliko se hiša zlahka zlije v ne preveč gosto poseljeno mesto, nenazadnje pa je zaradi izbire naravnih gradbenih materialov tudi zelo trajnostna.

Konstrukcija objekta sloni na trajnostnih mineralnih surovinah in naravnem, predvsem pa vsestranskem videzu. Velik del vzdolžne fasade, ki gleda na ulico, je izdelan iz regionalno znane litovske opeke, ki daje objektu peščeno topel značaj. Zunanji prostori v pritličju in zgornjem nadstropju so dostopni skozi velike okenske odprtine, ki segajo od stropa do tal, streha pa je obložena s toplo leseno oblogo.

Kot dopolnitev opeki in kot še en naravni material so pri velikem delu fasade uporabljene fasadne plošče Swisspearl Largo Reflex v bež tonu. Te imajo sijoč, odbojen premaz, ki ustvarja popolnoma kontra učinek opeki in daje zgradbi prefinjen, sijoč videz. Za tretji naravni material pa so arhitekti izbrali les, s katerim so obloženi strešni napušči in strop pri vhodu v hišo. Enodružinska hiša je odličen primer kombinacije različnih naravnih materialov, poenotenih v podobnih odtenkih in poigravanju z različnimi formati.

  • Arhitektura: AG Studija, Kaunas, Litva
  • Leto izgradnje: 2018
  • Izdelek: Swisspearl Largo Reflex

Fasadne plošče Swisspearl iz podjetja Eternit Slovenija so namenjene oblaganju masivno in montažno zgrajenih novih stavb in prizidkov ter objektov, ki potrebujejo prenovo strehe ali fasade. Plošče ne ustrezajo le sodobnim tehničnim, fizikalnim in gradbenim zahtevam, temveč zagotavljajo tudi kakovostno bivanje in sodoben dizajn. Ekološko neoporečni vlaknocementni izdelki (Valovitka, ravna kritina, strešne plošče Structa, fasadne plošče ter izdelki za urejanje vrta in okolice) dodatno prispevajo k prijetnemu bivalnemu počutju ter k naravnemu in sodobnemu videzu stavb.

Fotografije: Swissperl Group

Sponzorirana vsebina