Obstaja stotine načinov, kako odpreti steklenico in verjetno ste marsikaterega preizkusili že sami. A šele ko si človek skoraj odreže prste, ko s konico noža beza za zamašek ali si polomi zobe, ko ga vleče proč od steklenice (zelo odsvetujemo!) se zave, kako pomemben je res dober odpirač.

Odpirač ni le praktičen pripomoček, ki ne sme manjkati v nobenem gospodinjstvu in celo žepu ali ročni torbici. Ko se ga lotijo oblikovati strokovnjaki, dobi lahko tudi nepričakovan status estetskega objekta. Sodobni primerki odpiračev iz nerjavečega jekla so precej minimalistični, medtem ko leseni ponujajo več topline. Obstajajo tudi takšni zapletenih oblik, a enostavne uporabe, pa magnetni, ki počivajo na zamašku, dokler se ga lastnik ne odloči odstraniti iz steklenice. Ali pa odpirači iz bakra in spominjajoč na nakit, katerega funkcionalnost dostikrat zasenči zelo dekorativna, včasih grafična, vedno pa lepa oblika.

Nekateri odpirači ponujajo še dodatne funkcije, kot je vgrajena priročna svetilka, lahko so istočasno del vsestransko uporabnega švicarskega noža, obesek za ključe, karabin in še bi lahko naštevali.

Skratka, dober odpirač ni le odpirač, ampak tudi pokazatelj, kaj vse se v nekem trenutku dogaja v svetu oblikovanja.

Fotografije: Pinterest, Amazon, Peleg Design, Alessi, EWF Modern