V sredo, 9. 11., bosta na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču svoja vrata odprla kar dva sejma: pohištveni sejem Ambient in jesenska različica sejma Dom, Dom +.

V prihodnjih petih novembrskih dneh se bo na sejmih Ambient in Dom + opremljalo, vgrajevalo in svetovalo. Pohištveni sejem Ambient, ki je že sam po sebi obsežen, bo letos dopolnilo še nekaj izbranih tem sicer tradicionalno spomladanskega sejma Dom: montažna gradnja, stavbno pohištvo ter hladilno in ogrevalno tehniko. Najbrž že slutite, da bo dnevna vstopnica za celovito in poglobljeno razumevanje novih trendov, tehnoloških rešitev in končno, za odločitev o investiciji, premalo.

Sledite našemu vodniku in si olajšajte navigacijo skozi sejem in filtriranje vseh informacij, ki jih boste na sejmu prejeli.

1. Pred odhodom na sejem naredite načrt. Sejem z več kot 182 podjetji iz 17 držav je odlična priložnost, da resnično najdete izdelek in proizvajalca, ki vam je resnično pisan na kožo. Pa že veste, kaj iščete?

Priporočamo, da si sejem razdelite na tri programske sklope, ki jih lahko obdelate v celoti ali pa sploh ne: gradnja – oprema – svetovanja. Pri vsakem sklopu je možno najti nekaj vprašanj, ki vas težijo in na sejmu poiskati primernega strokovnjaka, ki vam bo na vprašanja odgovoril oziroma produkt, ki bo sam po sebi odgovor na dilemo.

Šele ko definirate svoja ključna vprašanja, se odpravite na sejem.

ambient15_utrinki_0111
2. Bi vam prišla prav pomoč arhitekta? Sejem nudi brezplačno arhitekturno svetovanje, na katerega se lahko prijavite tule. Pozor, prostih je le še nekaj mest! Na svetovanje, ki je časovno omejeno na 30 minut, prinesite relevantne načrte, skice in fotografije ter premislite o vseh zagatah, ki bi jih radi razrešili z arhitektom.

ambient15_utrinki_0115

3. Če iščete popolnoma sveže rešitve na področju oblikovanja in notranje opreme, priporočamo ogled razstave TOP IDEJE, ki bo v dvorani Kocka. Tu bodo razstavljali neuveljavljeni arhitekti in oblikovalci, o katerih organizatorji povedo: “Rekordno število sodelujočih udeležencev govori v prid temu, da so mladi ljudje ustvarjalni, nadarjeni, in kar je najbolj bistveno, motivirani za delo in si želijo poslovnih uspehov.” Morda se ponudi prava priložnost za poslovno sodelovanje?

4. Če pa vas zanimajo izključno najboljše rešitve, pa v isti dvorani ne zamudite razstave TOP 5: zmagovalci bodo razglašeni prvi dan sejma.

ambient15_utrinki_012

5. Sejem Ambient bodo dopolnila ključna podjetja, ki odgovarjajo na sodobne bivanjske problematike: kako doseči energijsko varčen dom, kako graditi trajnostno, katere sodobne ogrevalne in hladilne sisteme vgraditi v hišo…

Če vas bo količina nasprotujočih si informacij o gradnji in prenovi, ki jih boste dobili na sejmu, zmedla, vam bo na vaša vprašanja z veseljem odgovorili neodvisni strokovnjaki Gradbenega inštituta ZRMK. Lahko jih povprašate o tehničnih ali birokratskih rešitvah, o ogrevanju in hlajenju, pasivni gradnji in skoraj nič-energijskem standardu, ki bo v veljavo prišel leta 2018. Poleg gradbenikov in gradbenih fizikov bodo svetovali tudi arhitekti in krajinski arhitekti.

Pri strokovnjakih ENSVET pa se lahko pozanimate o subvencijah Eko sklada.

Obe skupini strokovnjakov najdete v dvorani Povodni mož, vsa svetovanja pa so popolnoma brezplačna.

6. Še preden se podate na individualno svetovanje, pa preverite, če vaša tema obstaja tudi v sklopu brezplačnih predavanj v organizaciji inštituta ZRMK. Tam boste lahko našli odgovore na številna vprašanja, med drugim tudi:

  • kako graditi in prenavljati v skoraj nič-energijskem standardu;
  • zakaj je smiselna optimizacija hiše že v času projektiranja;
  • o prenovi in delitvi stroškov za ogrevanje v večstanovanjskih hišah;
  • zakaj nastane plesen in kako jo odpraviti;
  • kako pristopiti k sanaciji starejše hiše ipd.

Vsa popolnoma brezplačna predavanja si lahko ogledate na povezavi.

ambient15_utrinki_0129

7. Vsem kraftarjem in rokodelcem priporočamo ogled posebne razstave upcikliranega pohištva Regijskega centra za ravnanje z odpadki (RCERO) Ljubljana – njihovi produkti so namreč kreativno ponovno uporabljeni kosi odpadnega pohištva. Trajnosten odnos je drža, ki jo bomo mogli zavzeti vsi, zato svetujemo, da pri umetnikih in rokodelcih iz RCERA poiščete navdih in se opremite z znanjem za nadaljnjo samostojno upcikliranje pohištva.

8. Še zadnje opozorilo: Na sejem nikakor brez vrečke ali nahrbtnika! Domov vzemite kataloge vseh proizvajalcev, ki so vas navdušili in si v miru oglejte nabor produktov, ki jih ponujajo. V primeru vprašanj jim pišite in nadaljujte osebno in neposredno komunikacijo, ki ste jo začeli med sejmom.

Na sejma lahko dostopate z enotno vstopnico, katere cena se giblje med 5 € (happy hour cena: med tednom med 12. in 16. uro in med vikendom po 16. uri) pa do 9 € (redna cena).

Za več informacij obiščite uradni spletni strani sejmov: www.ambientljubljana.si in www.sejemdom.plus.

Fotografije  predstavljajo sejemske utrinke lanskega sejma Ambient.