Ljudje se v prostorih, obdanih z lesom, dokazano bolje počutimo. Les s svojimi grčami in strukturo je prijazen na pogled in dotik, prav tako navdušuje s svojo toploto in vonjem. Raziskave pa so pokazale, da les vpliva tudi na naše zdravje in delovno razpoloženje.

Narava nas pomirja in sprošča, z lesom pa del narave vnesemo tudi v naš dom. Preverite, kakšne blagodejne učinke na zdravje in dobro počutje ima uporaba lesa v interierju.

Les absorbira zvok

Že otroci imajo radi les, ta pa se vse pogosteje uporablja tudi pri gradnji vzgojno-izobraževalnih objektov. V Sloveniji je mogoče opaziti številne vrtce in šole, za konstrukcijo in opremo katerih je uporabljen prav les. Razlog za to so med drugim tudi odlične akustične lastnosti lesa. Les namreč absorbira zvok, zaradi česar omili vtis hrupa. Po nekaterih opažanjih se tako otroci v sodobnih vrtcih, kjer je opaziti veliko lesa, hitreje umirijo in uvedejo v novo okolje.

Les zmanjšuje utrujenost

Les ima svojevrstno in edinstveno strukturo, z grčami in razpokami. Prav zato je za naše oči nadvse zanimiv, po raziskavah sodeč pa stik z lesom ljudem ponuja občutek bližine narave. Ljudje, ki se veliko časa zadržujejo v lesenem interierju, so običajno bolj sproščeni in manj utrujeni.

Foto: Unsplash/Redd

Les spodbuja druženje

Raziskava podjetja Planet Ark je pokazala, da so bili ljudje v domovih za starejše, v katerih je bilo prisotnih veliko lesenih elementov, bolj odprti za druženje in interakcijo.

Les zmanjšuje stres

Leseni interier naj bi po dognanjih nekaterih raziskav zmanjševal krvni pritisk in umirjal utrip srca. Raziskovalci so odkrili, da če je interier skorajda v celoti iz lesa, ta deluje tako sproščujoče, da okolje skorajda ni primerno za delo in velike kognitivne obremenitve. Raziskovalci so primerjali odzive ljudi, ki so se dotikali najrazličnejših materialov. Ob stiku z lesom je bil odziv telesa daleč najbolj umirjen. Po raziskavah sodeč so imeli študentje v učilnici z veliko lesa nižji krvni pritisk in niso bili toliko pod stresom kot njihovi kolegi v učilnici z veliko kovine in plastike.

Foto: Unsplash/Denys Striyeshyn

Les povečuje produktivnost

Uporaba lesa dobro vpliva tudi na počutje na delovnem mestu, še več, tudi na našo koncentracijo in zagnanost. Časnik Forbes je v svoji raziskavi opozoril na večjo produktivnost delavcev, ki so bili na delovnem mestu obdani z lesom. Produktivnost naj bi se izboljšala kar za 15 %.