Odprete omaro, prižgete štedilnik, raztegnete pult in kuhanje se lahko začne. Tako nekako je videti, če imate doma kuhinjo v omari. Ta je lahko zelo miniaturna, primerna za v pisarne, kjer se kuhata samo kava ali čaj in pogrevajo sendviči, ali pa dolga tudi več metrov in postavljena v moderno stanovanje, kamor na gurmanske užitke povabite tudi večjo druščino ljudi. V vsakem primeru pa se za vrati omare skriva vse, kar potrebujete za pripravo/pogrevanje hrane: štedilnik, pomivalno korito, pomivalni stroj, pečica, police, predali …

Mini različice

Mini različice kuhinj v omari so se izkazale kot zelo uporabne za manjše ambiente, bodisi garsonjere, počitniške domove (vikendi, bungalovi), študenske sobe ali prostore, kjer kuhanje ni prioriteta (pisarne). V gosto naseljenih mestih, denimo, so nepremičnine drage, vse več ljudi prebiva zgolj na nekaj kvadratnih metrih in temu je treba prilagoditi kuhinjski prostor, ki pa vseeno ne sme biti natrpan, mora dihati. In kuhinja v omari omogoča ravno to – prihranek prostora. V njej morda res ne boste mogli pripraviti pečenke za 20 ljudi, lahko pa mirno pripravljate manjše obroke ali pogrevate na pol pripravljene jedi, ki dandanes lahko že predstavljajo tudi dokaj zdrav način prehranjevanja.

Veličastne omare

Za kuhinje, ki se skrivajo za vrati omare, pa se radi odločajo tudi lastniki večjih nepremičnin. Razlog je preprost: težnja k vse večjemu minimalizmu in izčiščenim prostorom. Kuhinja je namreč servisni prostor in v njej ne moremo ubežati pogledu na štedilnik, pomivalno korito … skratka, težko jo ves čas vzdržujemo brez drobtinic na pultu, loncev na kuhališču ter umazane posode v koritu. Če vse to zapremo za vrata omare, je celoten prostor veliko bolj eleganten, diskreten in vse je videti pospravljeno.

Vrata omarne kuhinje se lahko odpirajo tudi navzgor.

Pazite!

Če se poigravate z idejo, da bi si omislili kuhinjo v omari, sploh miniaturno različico, točno razmislite, katere funkcije bi nujno morala izpolnjevati in čemu se ne morete odreči. Morda ne potrebujete mikrovalovne pečice ali hladilne omare? Pri takšni kuhinji mora biti vse še toliko bolj pretehtano, saj je nenazadnje zaprta v omaro z omejenim prostorom. Proizvajalci omarnih kuhinj ponujajo modele različnih širin ter postavitev, prav tako pa je zelo pomembno, da vam jo v prostor postavi izkušeni mojster. Sploh pri vratih je treba biti pazljiv, saj se bodo pogosto odpirala in zapirala, zato mora biti okovje dobre kakovosti in mehanizem utečen.  

Fotografije: Pinterest