Na francoski rivieri, v stari vasi, zgrajeni okoli vodnjaka, na robu hriba stoji hiša. Čeprav je stara le štirideset let, je zgrajena v tipični provansalski maniri: pravokotna, kompaktna, simetrična, z velikim kamnitim portalom na sredi, majhnimi okenci in ploščicami iz terakote. Ob tej tipični hiši je nastal skorajda neviden prizidek, skrit pod eno izmed teras.

“Gre bolj za projekt krajinske arhitekture,” zgodbo o tem nenavadnem prizidku začneta Hervé Ellena in Stéphanie Mehl, avtorja projekta. “Prizidek je umeščen znotraj obstoječe krajinske terase, med glavno hišo in kamnitim podpornim zidom. S staro hišo se povezuje le preko preoblikovanih obstoječih stopnic.” Streho prizidka so arhitekti ozelenili in tako prizidek popolnoma skrili pred pogledi s ceste.

Naročniki so potrebovali le majhen dodatni prostor: v prvi vrsti dodatno spalnico s svojo kopalnico, pa tudi nekaj prostora za shrambo in kurilnico. Slednji so arhitekti umestili v klet, v pritličje, ki se z velikimi zasteklitvami odpira na bivalni vrt, pa so pokrili z večkrat zalomljeno streho, ki se prilagaja naravni krivulji hriba, v katerega je umeščena.

Nov prizidek je na nevkopani stranici popolnoma zastekljen, tako da razkriva poglede ne dih jemajočo provansalsko pokrajino. Glavna fasada je zastekljena dvojno: s tanko stekleno fasado na zunanji strani ter klasičnimi panoramskimi okni na notranji strani. Vmes so arhitekti umestili senčila. Dvojna fasada z vrtne strani daje občutek nevidnega stika med tremi plastmi arhitekture: frontalno – steklom, lateralno – kamnitim suhozidom in zgornjo – travno rušo.

Južna lega prizidka in njegova delna vkopanost omogočata, da je v njem skozi vso leto prijetna klima brez potrebe po dodatnem ogrevanju ali hlajenju.

Hiša je tako dobila sodoben in funkcionalen prizidek, idilična vasica pa je ohranila svojo arhitekturno skladnost in integriteto.

Arhitektura: Ellena Mehl Architects

Fotografije: Hervé ELLENA