V naglici vsakdanjega življenja, prežetega s stresom, nam dom predstavlja zatočišče, oazo miru, kjer se lahko spočijemo in si odpočijemo. Upočasnimo. Prav to je bilo poglavitno vodilo Studia Dialog pri oblikovanju interjerja za mlado družino, ki si je prvi družinski dom ustvarila v trisobnem stanovanju v osrčju Ajdovščine.

Danaja Vastič in Meta Žebre iz Studia Dialog sta se s tehtnim premislekom lotili oblikovanja interjerja za prvi dom mlade družine. Trisobno stanovanje pa je z njuno pomočjo zaživelo z igrivostjo in premišljenimi rešitvami, ki se lepo stapljajo z življenjskim slogom družine. Osnovni namen je bil ustvariti družinsko oazo, ki omogoča sproščeno in igrivo bivanje. Prostor, v katerem bi se družina po koncu službenih obveznosti lahko brezskrbno družila in sprostila.

Obstoječi tloris je bil že v procesu gradnje prilagojen naročnikovim željam. Tako se je oblikoval odprt in prostoren bivalni prostor, brez hodnikov. Ob vstopu v stanovanje se nam že iz velike predsobe odpre pogled v bivalni prostor in njegovo panoramsko okno z razgledom na okoliške hribe. Dodaten prostor sta oblikovalki zagotovili tudi z odstranitvijo kopalnice za goste in manjše shrambe, s čimer je prostor še bolj zadihal.

»Ideja igrive oaze se kaže na več nivojih oblikovanja, najbolj očitna implementacija pa je zagotovo uporaba barv. Dialog med pastelnimi in globokimi barvami se pojavi v vseh prostorih in v različnih materialih, nadgrajen pa je z igro svetlobe in odsevov. Pozicije in različne oblike ogledal so postavljene premišljeno in ustvarjajo odseve ter vizualne povezave med prostori. Poseben pečat pusti tudi vgradna mizarska oprema, ki je obogatena z oblogo iz vertikalnih letvic, ta pa v odnosu do zaobljenih linij premične opreme deluje kontrastno,« pojasnjuje oblikovalski dvojec Studia Dialog.

Ob vstopu v predsobo nas globoka terakota barva na stenah povabi v bivalni prostor s kuhinjo, kjer se kot močan barvni poudarek pojavi tudi na kuhinjskem pultu. Stena in mizarska oprema na drugi strani dnevne sobe sta v nežni pastelno modri barvi in učinkujeta kot ločnica med družabnim prostorom ter bolj intimnim delom s spalnico in kopalnico.

Vsi dodatni elementi opreme so v nevtralnih tonih s črnimi poudarki. Iz predsobe dostopamo tudi do otroške sobe, ki je sestavljena iz tipskih elementov trgovskega ponudnika opreme, nadgrajena pa je z unikatnimi dodatki in otroško tapeto. Tudi v barvni shemi kopalnice se ponovi terakota barva iz bivalnega prostora v kombinaciji z različnimi odtenki zelene barve. Poleg igre barv so tu uporabljene tudi teksture, ustvarjene z različnimi dimenzijami in vzorci keramike.

V nasprotju s preostalimi deli stanovanja, kamor so na igriv način vpeljani subtilni odtenki barv, se spalnica kopa v nevtralnih sivih tonih. Ti ustvarjajo miren prostor, za dodaten občutek mehkobe pa poskrbita tudi oblazinjena postelja in zavesa. V spalnici je tudi delovni kotiček ob oknu, ki se ga lahko v času, ko ga ne potrebujemo, zagrne z zaveso.

Interjer: Studio Dialog; Danaja Vastič in Meta Žebre

Fotografije: Ana Skobe