Sončna Vipavska dolina, idilični hribček nad vasico, čudoviti razgledi. Tukaj si je hiško postavil par z veliko izkušnjami, veliko življenjske energije in z mislijo na udobno življenje v tistih letih, ko so otroci že prav lepo na svojem.

Nives in Milan Slokar sta prvo hišo zgradila leta 1979, obsegala je 350 kvadratnih metrov in bila občutno prevelika že za štiričlansko družino, kaj šele za dva, ki v najlepših letih življenja ostaneta sama. Zato sta se podviga lotila še drugič, tokrat z načrtom za manjšo hišo, za katero sta parcelo iskala v območju 5 km okoli Ajdovščine. Našla sta jo na vrhu hribčka, poraslega z gozdom. Pred gradnjo sta bila primorana posekati nekaj hrastov, čim več dreves pa sta želela ohraniti, saj so bila stara in lepa.

Dnevna soba in kuhinja v glavni vlogi

Pritlična hiša s štirikapno streho je narejena tako, da vse okenske odprtine lovijo poglede proti dolini. Skupaj z zakoncema jo je načrtoval arhitekt Vladimir Slamič, ki takole opisuje njeno površino in izgled prostorov: »Približno 185 m² je te površine. Razdeljena je na dnevni in nočni del. Nočni del smo koncipirali na tak način, da ko ni v uporabi, ga lahko zapremo. Najbolj pomembno je, da ko vstopimo skozi prostor, ne vidimo pred seboj zidu, ampak vidimo naravo; ko se obrnemo v objektu, nekje vidimo skozi hišo… To se mi zdi pri okolici – taki kot je – zelo pomembno. Nočni prostori, spalnice in kopalnice, so postavljene nekam vstran, tako da pri tem objektu sta najbolj pomembni dnevna soba in kuhinja.«

Pri izboru kuhinje je imela glavno besedo Nives, ki je točno vedela, kaj si želi in kako naj bo organizirana. »Ja, želela sem si eno manjšo kuhinjo, kot je bila v prejšnji hiši. In tudi eno shrambo zadaj za kuhinjo, za vse te pripomočke, da niso vsi na pultu, da nimam toliko pospravljanja,« opisuje, medtem ko nam Milan zaupa zgodbo o izboru sedežne garniture, ki je usklajena s kuhinjo.  

»Prijatelj od sina je prodajal oblazinjenja za pohištvo in je prinesel kataloge. Na katalogu vidiš 3 x 3 centimetre barve in materiala. Sem rekel: ”Glejte, jaz to ne morem izbrati, ti prinesi nekaj, da bomo videli.” ”Ja,” je rekel, ”prinesem jaz kože in bomo vrgli kompletne kože, da bomo videli, kaj bo naredilo…” To je prinesel in smo v sekundi izbrali. Ni bilo treba nič razmišljati.«

Ogrevanje s toplotno črpalko

Sta pa zato Slokarjeva toliko bolj razmišljala, kako bi uredila gretje. Kar 15 let sta hišo ogrevala s plinom, ki je bil sprva cenovno ugoden. Ko je plinska peč postala neučinkovita in sta zaznala tudi potrebo po ohlajanju hiše v poletnih mesecih, pa sta se odločila za menjavo ogrevalnega sistema. Kupila sta toplotno črpalko Adapt Kronoterm tipa zrak/voda, ki nudi možnost gretja in hlajenja, Kronotermovi monterji pa so jo priključi že v enem dnevu.   

In kako takšna toplotna črpalka deluje? »Toplotna črpalka črpa zrak s pomočjo ventilatorja prek uparjalnika. Na ta način odvzame toploto zraku in jo dvigne na višji temperaturni nivo. Dvigne do takšne temperature, ki je uporabna za ogrevanje vode, s pomočjo katere lahko kasneje ogrevamo objekt. Lastniku omogoča bodisi talno ogrevanje ali pa celo radiatorsko ogrevanje,« opisuje dr. Dean Besednjak, pomočnik direktorja Kronoterma in dodaja, da je uporaben zrak celo do temperature -25 °C, tako da danes lahko najdete toplotne črpalke zrak/voda, ki ogrevajo stavbe od morja do alpskih dolin.

Inovativna, tiha, učinkovita in oblikovno dovršena toplotna črpalka je prejela celo serijo nagrad doma in v tujini, na primer NAJ INOVACIJA po izboru javnosti ter značka odličnosti MADE IN SLOVENIA. Na mednarodnem tekmovanje v dizajnu Archiproducts Design Awards pa so v toplotni črpalki uvideli odličnost v kreativnosti in tehnologiji ter jo proglasili kot enega izmed najbolj izvirnih dizajnov.

»Toplotna črpalka tipa Adapt je bila razvita z namenom približati in uskladiti videz toplotne črpalke z videzom hiše. Tako da ne pokvari lastnikom vedute oziroma pogleda na stavbo,« pravi dr. Besednjak.

Z izbiro barv in materialov, kot so korten, nerjaveče jeklo in barvana pločevina, se toplotna črpalka v največji možni meri prilagodi objektu, istočasno seveda brezhibno opravlja funkcijo ogrevanja, je tiha (njeno delovanje je praktično neslišno, podobno šelestenju listja) in okolju prijazna, upravljati pa jo je mogoče kar na daljavo, kar je v letu 2021 že samo po sebi umevno.

»Tako kot smo danes priključeni na internet na vsakem koraku, s telefonom v žepu, doma za računalnikom, je tudi toplotna črpalka že prilagojena temu, da omogoča upravljanje lastniku na daljavo, ravno tako pa omogoča serviserju, da lastniku pomaga na daljavo. In včasih lahko povemo, da serviserji zaznajo težave s toplotno črpalko, še preden jih zazna lastnik,« pravi dr. Besednjak, ki ne pozabi omeniti niti tega, da so pri Kronotermu skupaj s toplotno črpalko razvili tudi aplikacijo, ki omogoča bodočim lastnikom, da si pred nakupom toplotno črpalko virtualno postavijo v prostor in vidijo izgled hiše, kakor tudi toplotno črpalko v vseh njenih izvedbah, barvah, materialih, kako bo kasneje zgledala skupaj s stavbo.

Klančine namesto stopnic

Pri tako dovršenem ogrevanju in idiličnih pogledih v dolino, kot jih ponuja bivanje na hribčku nad vasjo, zakonca Slokar ne razmišljata o ponovni selitvi. Tukaj imata vse, kar potrebujeta in kar bo prišlo prav še leta kasneje. Hiša je na primer brez stopnic (te vodijo le iz kletnih prostorov, vendar se jih po potrebi lahko zamenja tudi z dvigalom), ima pa praktične klančine. Načrtovana je tako, da se nad tlorisom navdušujejo celo mlajše generacije; nenazadnje sta si po enakem načrtu in z le minimalnimi spremembami svoji hiši postavila tudi sinova.