Dandanes skoraj ni domovanja, kjer na udobnem ležišču ob kaminu ne bi poležaval kosmatinec, ob oknu veselo predla mačka ali pa bilo slišati brbotanja akvarijske vode. Hišni ljubljenčki so že davno nazaj prestopili pragove naših domovanj in se umestili ob naših posteljah, ob sobivanju z bolj ali manj kosmatimi člani družine, pa je potrebno paziti tudi na higieno.

Skrb za urejeno in čisto domovanje ob kosmatih stanovalcih ni mačji kašelj. Sesalec dnevno poje arije, tudi krpa za pomivanje tal je v akciji vsak drug dan, sušilni stroj pa pravi odrešitelj pasjih dlak. Takšno je pač življenje s hišnim ljubljenčkom. Četudi gre za kanarčka ali ribjo druščino, pa je v domovanju potrebno vzpostaviti drugačna pravila kot v primeru, da v njem prebiva le človeška sorta.

Na prvem mestu je higiena prostora, kletke, v kateri prebivajo naši ljubljenčki. Umazanija in bakterije namreč hitro preplavijo celotno stanovanje, z umazanim »domovanjem« pa ne bo nezadovoljen le ljubljenček, temveč tudi ostali člani gospodinjstva. Mačje stranišče je potrebno čistiti pogosto, odvisno od vrste nasipa in navad kosmatinke. V notranjih prostorih strokovnjaki priporočajo uporabo zaprtih stranišč, ki zadržijo neprijeten vonj, mačjemu članu pa bodo všeč zaradi večje mere zasebnosti. Nečist nasip stresemo stran, posodo pa umijemo z vodo in kisom, da se tako znebimo vonja po urinu.

Čeprav plazilce in ribe uvrščamo med najbolj čiste vrste hišnih ljubljenčkov, pa tudi ti zahtevajo, da redno čistimo njihove terarije in akvarije, neredno čiščenje lahko namreč povzroči tudi nastanek alg, razvoj bakterij in posledično bolezni.

Zelo občutljiv imunski sistem imajo ptice, ki ob neprimerni oskrbi hitro zbolijo. Ne očistimo le spodnje strani kletke, temveč tudi posodice z vodo in hrano ter igrače.

Po nekaterih raziskavah naj bi pasje posode vsebovala več bakterij kot kuhinjska krpa, lijak in držalo za ščetko. Zato jih redno čistimo, vendar ne v kuhinjskem koritu.

Le malokateri kuža se s sprehoda vrne povsem čist, zato je praktično, da ob vhodu postavimo tako imenovano čistilno postajo. Po tleh položimo predpražnik, oskrbimo se z brisačami in vlažilnimi robčki, v hujših primerih tudi posodami, v katere lahko natočimo vodo. Ne pozabimo niti na priboljške. Vlažilni robčki za dojenčke lahko postanejo naš rešitelj. Ne le pri čiščenja psa, temveč tudi malenkosti po stanovanju, zaradi katerih ne bomo hiteli po krpe ali sesalnik. Z njimi lahko dosežemo težje dosegljive kraje, pa tudi razpoke in kote.

Zagotovimo si zalogo lateks rokavic, z njimi bomo namreč zelo učinkovito odstranili pasje in mačje dlake. Uporabimo lahko tudi lepilni trak, vendar pa je ta način nekoliko bolj zamuden. Še najbolj si bomo situacijo olajšali s poceni odejami in preprogami, če ima kuža dostop do kavča ali postelje, le-to prekrijmo z odejo, ki jo lahko po nekaj dneh operemo v stroju. Če na sedežni garnituri opazimo majhne madeže ali pa zavohamo neprijeten vonj, uporabimo veliko količino jedilne sode, ki jo potresemo po sedežni. Pustimo stati 20 minut, nato pa presesajmo.

So beli vogali v stanovanju sčasoma postali rjavi? Na spletu je mogoče zaslediti navdušene nasvete lastnikov, ki so omarice v kuhinji ali stene v prostorih, ki so bolj na udaru, prepleskali v temnejše odtenke. Smiselna je tudi izbira stenske barve, ki omogoča, da umazanijo z mokro krpico enostavno obrišemo, ne da bi pri tem poškodovali nanos barve.

Nekateri lastniki kosmatih hišnih ljubljenčkov prisegajo na avtomatske sesalnike, ki tekom dneva posesajo domovanje. Bodimo pozorni, ker imajo običajno precej manjšo vrečko za odpadne snovi, zato jo je potrebno pogosteje prazniti. Če prisegamo na klasični sesalec, izberimo takšnega, ki bo lahko naporu kos več let s primerno krtačo, nekateri proizvajalci ponujajo celo sesalnike s krtačo, izdelano prav za pasje dlake. Kakorkoli že, ob primernem razčesavanju in negi kosmatega hišnega člana bo tudi dlak na tleh domovanja precej manj, zato se najprej oborožimo z dobro krtačo in privoščimo svojemu ljubljenčku frizerski tretma.

Foto: Pinterest