Ikea bo v februarju začela s prodajo modularne zofe, 'platforme za življenje', ki s svojo odprto zasnovo vabi k spreminjanju, prilagajaju in preobračanju na dnevni ravni.

V sodobnih, kompaktnih in minmalističnih domovih mora pohištvo včasih prevzeti več funkcij hkrati. Sploh v svetu, kjer v vsakem trenutku hkrati delamo, se družimo in uživamo. Ikea in Tom Dixon sta poskusila sodobni življenjski slog prenesti v multifunkcionalen kos oblazinjenega pohištva, na katerem se lahko pozno v noč učimo za izpit ali pa preživljamo kvaliteten čas v dvoje. Nastal je Delaktig.

Osnova je oblazinjena platforma na aluminijastem podstavku, ki jo lahko kupite v treh različicah: kot eno-, dvo- ali trosed. Platformo lahko uporabite kot (dnevno) posteljo ali pa jo dopolnite s štirimi dodatki, ki jih je Dixon zasnoval za Ikeo: naslonoma za roke in hrbet, priročno mizico in svetilom. Dodatke lahko zataknete za aluminijast okvir, jih med seboj kombinirate in s tem spreminjate namembnost platforme: za druženje s prijateljico obrnete hrbtna naslona drugega proti drugemu, za gledanje filma izdelate kotno podporo, za delo na računalniku pritrdite mizico, ko pa se zvečeri, prižgete svetilo. Da pa tako inovativen kavč slučajno ne bi izgledal dolgočasno, so tapecirani kosi dobavljivi v treh barvah – beli, sivi in umirjeno modri.

Tom Dixon je svetovno priznan industrijski oblikovalec. Ko mu je fakulteta že po prvem semestru presedla, je prenehal s šolanjem in raje igral bas kitaro v svojem bendu. “Čez dan sem imel veliko časa. V garaži sem se začel ukvarjati z oblikovanjem kovine in sčasoma začel prodajati svoje izdelke. Bilo je čudovito in osvobajajoče.” Danes vodi enega največjih raziskovalno-oblikovalskih studiev v Londonu, njegova dela pa so razstavljena v številnih svetovnih muzejih. 

Fotografije: Ikea