Pes je človekov najboljši prijatelj, se glasi znani rek, ki velja že tisočletja. Če je bil kosmatincem sprva določen prostor zunaj hiše, pa so z leti prestopili prag in si dandanes domovanje delijo skupaj z nami. Vsak izmed lastnikov sam določa meje, medtem ko nekateri dopustijo, da se kuža udobno namesti na sedežni garnituri, jih drugi namenijo lastno ležišče.

Kosmatinci običajno niso kaj dosti zahtevni. Potrebujejo le svoj kotiček, kjer si lahko privoščijo nekaj miru in tišine, kamor se lahko udobno zleknejo. Vsak izmed njih ima svoje kaprice, medtem ko nekateri bolj uživajo v s plišom obloženih ležiščih, drugim bolj ustrezajo hladnejše in prostornejše blazine. »Ležišče tako kot pri ljudeh ne sme biti ne pretrdo, ne pretanko. Bolj kot iz samega strokovnega vidika, pa iz lastnih izkušenj vem, da so potrebe in želje psov zelo različne. Iskreno, nisem še našla vzorca, zakaj so nekaterim ljubša oblata ležišča z robom, spet drugim okrogle mehke blazine. Medtem ko nekatere manjše pasme obožujejo topla podložena ležišča, drugi najraje ležijo kar na tleh,« pojasnjuje Jana Gams dr. vet. med.

Vir: Pinterest

Kljub zelo različnim željam kosmatincev, pa le obstajajo nekatere smernice, po katerih se lahko lastniki ravnamo. »Predvsem za starejše pse je priporočljiva uporaba ležišč, ki nimajo robov po vseh štirih stranicah. Na ta način psu, ki se v starosti že tako težje giblje, ni potrebno prestopati visokih robov. Če je zdrav, teh ovir ni. Nekateri raje izbirajo kote, drugi najdejo svoj kotiček pod mizami. Vsekakor je skupni imenovalec mir, čeprav so psi radi v človeški družbi je dobro, da jim ležišče postavimo na mirno mesto,« svetuje sogovornica. Kot nam zaupa iz lastnih izkušenj, njeni kosmatinci najraje zadremljejo kar ob kaminu, sploh v zimskih dneh.

Vir: laboni.design

Prav posebna pazljivost velja pri alergikih, v tem primeru so najbolj primera ležišča iz usnja ali umetnega usnja, ki preprečujejo zadrževanje pršic. Veliko k vzdrževanju higiene pripomore tudi to, da je ležišče mogoče opravi v pralnem stroju. Številna ležišča so namreč sestavljena iz blazine in prevleke, slednjo je mogoče enostavno opravit v stroju.

Vir: Pinterest

Nekateri kosmatinci imajo prav posebne zahteve. Bolj sramežljivi psi bodo navdušeni nad t.i. šotori, ki so v zadnjih letih vse bolj priljubljeni in tudi estetsko dovršeni. Tako se lahko skrijejo pred neznanimi obiskovalci ali pa si privoščijo nekaj miru ter v miru zadremljejo.

Vir: Pinterest

Vsekakor če imate kosmatincev v gospodinjstvu več, si vsak izmed njih zasluži svoje ležišče. Če se psi med seboj odlično razumejo in se radi privijejo drug k drugemu, razmislite tudi o ležišču, ki bo dovolj veliko, da bodo nanj lahko udobno legli vsi.

Vir: miacara.com

Ležišče lahko skrijete tudi v katerega izmed pohištvenih elementov, tako so izredno priljubljena ležišča za pse, skrita v dnevnih omaricah. Z nekaj spretnosti jih lahko naredite kar sami.

Vir: roomfortuesday.com