Kanarčkasto rumena stena? Ogromna preproga? Odločitve o opremi doma bi neskončno lažje sprejemali, če bi natančno vedeli, kako se bodo obnesle v resničnosti. Kaj pa, če bi preprosto posegli po eni izmed predstavljenih mobilnih aplikacij, ki vam bodo olajšale opremo in dekoracijo doma?

Ikea place

Si predstavljate, da bi lahko Ikeine izdelke pred nakupom preizkusili? Ravno toliko, da bi – preden se usedete v avto in odpeljete čez mejo v eno izmed poslovalnic švedskega pohištvenega giganta – videli, kako dopolnijo vaš interier in če so sploh primernih mer? No, z aplikacijo Ikea place je to mogoče. Gre za aplikacijo z virtualno resničnostjo, ki omogoča, da eskperimentiramo s postavitvijo določenih Ikeiinih kosov v naš prostor. Aplikacija opremo v merilu vstavi v posnetek vašega prostora, tako da lahko opremo načrtujete kar iz udobja vašega naslanjača. Še čisto sveža aplikacija je zaenkrat na voljo le za operacijski sistem iOS11. 

Home design 3D

Profesionalna aplikacija, s katero lahko načrtujemo celoten objekt, je povsem nezahtevna za uporabo. Narišete lahko tloris, spreminjate pozicijo oken, dobro premislite organizacijo prostora in se hkrati navdihujete pri že naloženih, sorodnih projektih. Izrisane tlorise lahko prenesete v tridimenzionalen pogled, s čimer dobite dobro predstavo o zunanjem in notranjem izgledu vaše hiše, še preden je le-ta postavljena.

Colourpin II

Se ne znajdete na barvni lestvici? Veste pa, da vam je všeč odtenek sosedove fasade ali pa bi želeli, da se kos pohištva natančno ujema z odtenkom velike stenske grafike? Želen odtenek enostavno pofotografirajte, aplikacija Colourpin II pa jo bo presenla v CMYK, RGB, Lab in NCS barvno referenco. Tako vam bo poenostavila brskanje po RAL barvnih lestvicah.

You Can Deco

Youcandeco je vmesnik, ki vam pomaga pri izvedbi kakršnekoli ideje. Recimo, da ste si zaželeli osvežiti spalnico – radi bi prebarvali stene in vgradili novo omaro. Z aplikacijo lahko izberete pohištvo, materiale, barve in zaključne sloje, preračunate približno ceno vašega projekta, z načrtom in detajlno kosovnico pa se lahko nato odpravite k izbranemu izvajalcu ali pa se prenove lotite sami. 

My Measures

Aplikacija My Measures slovenskih razvijalcev je zelo uporabno orodje za vse, ki kupujete pohištvo po meri. V analognem svetu bi se izmere lotili tako, da bi prostor približno naskicirali, mere vpisali v ‘načrt’ in upali, da se bomo iz skice znašli tudi čez nekaj dni (seveda, če je prej ne izgubimo). Z aplikacijo Photo Measures enostavno pofotografiramo izbrani prostor in mere vnesemo na fotografijo – tako bomo tudi lažje komunicirali s prodajalci, mizarji in arhitekti.

Drywall calculator

Ste v salonu kopalniške opreme in kupujete ploščice. Kakšne so že mere vaše kopalnice? Koliko ploščic pravzaprav potrebujete? Če niste najhitrejši v množenju in seštevanju, vam bo prav prišla aplikacija Drywall calculator, v katero vnesete nekaj osnovnih podatkov, le-ta pa vam izračuna želeno površino, jo pretvoril v količino materiala, ki ga potrebujete ter kot piko na i izračunal še ceno. Uporabno za vse, ki se sami lotevate postavljanja montažnih sten, kupovanja parketa in ploščic ter barvanja sten.

Mark on Call

Aplikacija, ki jo je razvil arhitekt notranje opreme Mark Lewison, je namenjena ne le izrisu načrta, pač pa shranjuje tudi vaše inspiracije, fotografije materialov in zaključnih slojev in jih vnaša neposredno v načrt. Tako imate v eni aplikaciji shranjene vse potrebne podatke za opremo vašega doma – od mer pa do cenikov.

Konmari

Včasih naš dom ne potrebuje prenove, pač pa le malo reda. In na temo organizacije je ni boljše spremljevalke kot avtorice uspešnice The Life-changing Magic of Tidying Up Marie Kondo. In kaj nam ponuja njena brezplačna aplikacija? Poleg nasvetov, kako se organizacije lotiti, vas aplikacija korak za korakom vodi skozi proces minimalizacije in urejanja. Sv napredek s pomočjo aplikacije beležimo in ga delimo med prijatelje in somišljenike.

Več o metodi Konmari: Metoda Konmari obljublja, da boste pospravili enkrat in nikoli več

Dulux visualiser

Kolikim neprijetnim situacijam bi se lahko izognili, če bi bila aplikacija Dulux Visualiser izumljena nekoliko prej! Na primer – stene gotovo ne bi pobarvali v krvavo zeleno. Aplikacija nam omogoča, da barvo stene na fotografiji poljubno spreminjamo in se tako lažje odločimo za pravi odtenek.

Autodesk Homestyler

Autodesk je podjetje, ki se ukvarja s programiranjem enega najpomembnejših arhitektovih orodij – AutoCAD-a. Da bi ustreglo tudi amaterskim opremljevalcem, je na tržišče poslalo AutoCAD-ovega mlajšega brata, Homestylerja, s katerim lahko v 3D tehnologiji spreminjamo naše tlorise, premikamo stene, vstavljamo pohišvo in preverjamo, če nam bo preproga resnično optično povečala prostor.