Svetelka je umirjeno naselje v občini Šentjur, umeščeno med valovite griče in zelene travnike. In prav na enem izmed teh gričev ponosno stoji idilična enodružinska hiša, ki jo je skoraj nemogoče spregledati.

Nadstrešek kot uvertura v bivalni del

Hiša je last arhitekta in zato je njena zasnova do potanskosti premišljena; od orientacije, umeščenosti v okolje, razporejenosti prostorov, detajlov ter zunanjosti, ki kar kliče po preživljanju sproščenih trenutkov v objemu zelene narave. Stanovanjska hiša se elegantno dopolnjuje z nadstreškom za vozila, ki stoji ločeno od hiše in predstavlja uverturo bivalnemu delu. Objekt je lepo zaokrožen z vrtom in kamnitimi stopnicami ter kuriščem. Premišljena zasaditev zelenja in dreves pa hišo loči od prostranih zelenih površin.

Brez hodnikov

Idilična hiša ima preprosto zasnovo in je brez hodnikov. Estetski in minimalistično opremljen osrednji stanovanjski prostor – od kuhinje ločen le s kubusom s sodobnim kaminom – ponuja popolno zavetje za preživljanje prostega časa vsej družini. Oblečen je pretežno v les in stekla ter ponuja sanjski pogled na okoliške hribe.

Prostori za počitek so v prvem nadstropju

Če se po stopnicah povzpnemo v zgornje nadstropje, pa pridemo v spalnico, otroško sobo, kopalnico in bralni kotiček. Posebej zanimiv je “okenski” detajl, ki omogoča vstop svetlobe in pogled v nadvse ljubko otroško sobo, medtem ko sta kopalnica in spalnica povezani in gledata na vzhod.

Vlaknocementna zunanjost

Zunanjost hiše je oblečena v temno sive velikoformatne fasadne plošče Swisspearl in se elegantno dopolnjuje z lesenimi oblogami pri vhodu ter nadstreškom za vozila. Streha je prav tako prekrita z vlaknocementno ravno kritino v isti barvi kot fasada; ta usklajenost vsekakor poskrbi, da nam hiša takoj pade v oči.

Arhitektura: AB Objekt d.o.o., Boštjan Matul u.d.i.a., Aleš Strašek u.d.i.g., Matevž Germadnik u.d.i.g.

Streha in fasada: Swisspearl Carat Black Opal 7025

Fotografija: Matej Lozar

Strešne in fasadne plošče iz podjetja Eternit Slovenija so namenjene oblaganju masivno in montažno zgrajenih novih stavb, kot tudi objektov, ki potrebujejo prenovo strehe ali fasade. Plošče ne ustrezajo le sodobnim tehničnim, fizikalnim in gradbenim zahtevam, temveč zagotavljajo tudi kakovostno bivanje in sodoben dizajn. Ekološko neoporečni vlaknocementni izdelki (Valovitka, ravna kritina, fasadne plošče Swisspearl ter izdelki za vrt in okolico) dodatno prispevajo k prijetnemu bivalnemu počutju kakor tudi naravnemu in sodobnemu videzu stavb.