Pri naših severnih sosedih, le lučaj iz Dunaja, smo naleteli na zanimiv primer arhitekture z enostavno vzdolžno zasnovo, ki se bohoti med vinogradi. Zastekljena fasada tako nudi veličastne panoramske poglede na trte, objekt pa zaradi svoje postavitve »lebdi« nad okoliško krajino.

Arhitekt Alexander Janowsky je v sodelovanju z Untertrifaller Architekten ustvaril zanimiv arhitekturni objekt s poudarjeno lepoto okoliške narave, ki po naročilu naročnika skozi zastekljeno fasado prehaja v notranji prostor. Hiša meri 335 m2 in se nahaja v bližini avstrijske prestolnice, v zavetju čudovitega vinogradnega območja. Prav to komponento so oblikovalci želeli izpostaviti pri umeščanju objekta samega, saj nudi veličastne panoramske poglede na vinograde, ki se raztezajo vse do Donave.

Kar tretjina 36 metrov dolge jeklene strukture praktično lebdi nad okolico, s tlemi jo spaja betonsko pritličje, ki omogoča prijetno bivanje in se prav tako odpira proti pokrajini.  Vkopani kletni del objekta vsebuje garažo, shrambo in sobe za tehnično opremo, z bivalnim delom ga povezujeta stopnišče in dvigalo. Iz kletnih prostorov se dvignemo na odprti vhodni del, ki ima tudi vlogo pokrite terase. Od tod vstopamo v pritličje, kjer so vetrolov, soba za goste, soba za otroke, gospodinjska soba in sanitarije.  V zgodnje zastekljeno nadstropje vodi stopnišče, ki ločuje dnevni del z jedilnico, dnevno sobo in kuhinjo, ter zasebni del s knjižnico, spalnico, kopalnico in savno. Iz spalnice je dostop na zgodnjo teraso z bazenom.

Iz dnevnega prostora dostopamo na pokrito teraso, ki nudi čudovite poglede na okolico. Nadstropni del je izdelan iz jekla, pritličje pa iz betona, ki je smiselno artikuliran, tako da višina oken sledi danemu naklonu. Pritlični betonski del deluje robustno, medtem ko stekleni del daje vtis elegance in breztežnosti. V kontrastu s transparentno fasado je interjer objekta, ki je v celoti odet v hrastov les. Arhitekti so mnenja, da so s tem dosegli domačnost in toplino, ne da bi odvračali pozornost od dih jemajočih razgledov. 

Arhitektura: Alexander Janowsky in Untertrifaller Architekten

Fotografije: Marc Lins