Če sobivate s kosmatimi hišnimi ljubljenčki, ste se že pred časom poslovili od pretiranega reda in se sprijaznili z dlakami, ki se pojavijo že v hipu zatem, ko ste se skozi domovanje sprehodili s sesalnikom. Predvsem tekstilni dodatki za dom so ob kosmatem sostanovalcu še posebej na udaru, zato se lahko nakup nove preproge kaj kmalu spremeni v pravo nočno moro. Za vas smo tako zbrali nekaj uporabnih nasvetov, ki bodo olajšali izbiro tudi najbolj redoljubnim posameznikom.

Ni za oporekati, naši kosmatinci so tisti, ki nam lepšajo vsakdan in nas veselo pozdravijo, ne glede na to, v kakšnem razpoloženju stopimo skozi vrata. Bivanje v družbi kosmatega sostanovalca ima nešteto prednosti, ob premišljeni izbiri pohištva in dodatkov pa se ni potrebno odreči niti stilsko urejenemu in pospravljenemu domovanju. Najbolj na udaru so pogosto prav preproge, ki postanejo zatočišče dlak, zato je prav, da se pred nakupom dobro podučimo o materialih. Medtem ko se sintetični materiali lahko pohvalijo z obstojnostjo in enostavnejšim čiščenjem, pa se tudi naravni materiali na testu, poimenovanem »dlake« dobro obnesejo.

Juta je brez dvoma material, ki je izjemno obstojen, poleg tega pa tudi enostaven za čiščenje. Sesalnik se med sesanjem ne bo zatikal, poleg tega pa bo rjava barva dobro skrila »zaklade«, ki jih bo vaš kosmatinec na tačkah in dlaki prinesel s sprehoda. Volna ni tako odporna na madeže kot juta, kljub temu pa je primerna za vse, ki prisegajo na okolju prijazne in dlje časa trajajoče rešitve. Prednost bombaža je v tem, da ga enostavno operete kar v pralnem stroju, sploh če gre za preproge manjših dimenzij. Za odstranjevanje madežev na večjih preprogah pa bodo dovolj že pripravki, ki jih lahko kupite v vsaki bolje založeni trgovini ali drogeriji. Če ne želite imeti veliko dela s preprogo, potem je polipropilen prava izbira. Je dobro odporen na madeže, zelo vzdržljiv in ne vpija vode.

Izbira prave barve? Morda vas mika, da bi z izbiro temne preproge zakrili madeže, vendar vam ob belih pasjih dlakah le-ta ne bo naredila nobene usluge. Zato ob kosmatincu, ki izgublja veliko dlake, izberite barvo, ki se kar se da ujema z njegovim kožuščkom. Če imate mladička, pa vam bo prav prišla pisana preproga, s katero boste najlaže zakrili nesreče, ki se morda pripetijo. Prav tako bodo madeži manj opazni na preprogah, gosto posejanih z vzorci.

Še nekaj nasvetov, ki jih velja upoštevati:

  • Namesto ene velike preproge se raje odločite za dve manjši, tako bo čiščenje v primeru neljubih pripetljajev precej enostavnejše.
  • Izogibajte se pletenim preprogam, sploh če je vaš hišni ljubljenček nagnjen k praskanju.
  • Viskozne in svilene preproge so mehke in prijetne, a izjemno občutljive in jih je potrebno v primeru madežev poslati na profesionalno nego.
  • Preproge z nizkimi ščetinami ne bodo zadržale blata, medtem ko ga tiste z daljšimi bodo. A pozor, to pomeni, da jih bo potrebno pogosteje čistiti, saj bodo postale pravo zbirališče umazanije in dlake.

Fotografije: Pinterest