Naraščajoče temperature bodo naše domove v kratkem spremenile v savne ali kar pečice. Takšni razgreti prostori seveda ne vplivajo dobro na naše počutje, poleg tega se poveča tudi poraba energije za delovanje klimatskih naprav. A na srečo so zunanja senčila učinkovita in priročna rešitev, s katero preprečimo pregrevanje prostorov. Ker jih lahko upravljamo tudi na daljavo, so vse bolj zaželen dodatek vsakega doma.

Učinkovita zaščita pred vročino

V pregretih prostorih, ki so značilni za vroče poletne dni, je naše počutje veliko slabše, kot bi bilo, če bi temperaturo vzdrževali na priporočljivih 20 do 22 stopinj Celzija. Naša telesa so zaradi povečane vlage v zraku prepotena in lepljiva, težje dihamo in ponoči slabo spimo, kombinacija vročine in slabega zraka pa vodi celo v dehidracijo in poslabšanje morebitnih kroničnih težav.

Prednosti zunanjih senčil

Za dvig kakovosti življenja in ugodno bivalno ozračje je zato nujno, da ukrepamo in strešna okna pred učinki poletne vročine opremimo z zunanjimi senčili. Ta prinašajo veliko prednosti:

  • Delujejo kot ščit pred močnim poletnim soncem in onemogočajo poletni vročini neposredno prodiranje v bivalni prostor. Z namestitvijo rolet na zunanjo stran strešnega okna ustvarimo dodatno plast izolacije in zmanjšamo segrevanje notranjosti, ki tako ostaja hladnejša in udobnejša.
  • Ker zunanja senčila preprečujejo pregrevanje prostora, s tem varčujemo tudi pri energiji. Klimatskim napravam in ventilatorjem ni treba delati na polno moč oziroma lahko ostajajo celo izklopljeni. Račun za elektriko je občutno nižji in posledično tudi naš ogljični odtis.
  • Zaradi senčil se nam manj blešči. Bleščanje lahko povzroči bolečino v očeh, onemogoča nam branje, delo za računalnikom, gledanje televizije. Zunanja senčila svetlobo razpršijo in filtrirajo, še preden vstopi v prostor, zaradi česar lahko uživamo v dnevni svetlobi brez bleščanja. Senčila ščitijo tudi pohištvo, talne obloge in drugo opremo pred bledenjem in razbarvanjem, ki ga povzročajo UV-žarki.  

Zunanja senčila in rolete tudi za strešna okna

Zunanja senčila in rolete običajno nameščamo na fasadna okna, radi pa pozabljamo na strešna okna in se premalo zavedamo, da ravno skozi strešna okna pride v bivalni prostor več sonca in dnevne svetlobe kot skozi klasična okna. Pri podjetju VELUX za učinkovito zaščito doma pred pregrevanjem priporočajo namestitev zunanjih rolet ALU (SML/SSL), zunanjih rolet SOFT (SSS) ali zunanjih mrežastih senčil (MHL).

  • Zunanja roleta ALU je kot nalašč za vsako podnebje ali letni čas, saj prepreči pregrevanje prostora poleti, ohranja toploto pozimi in omogoča popolno zatemnitev prostora v vsakem trenutku dneva. Poleg tega izboljša izolativnost ter zmanjša hrup in kondenz v prostoru.
  • Zunanja roleta SOFT prav tako preprečuje vstop sončnih žarkov, je učinkovita zaščita pred vročino in ohranja dom hladen. Trpežen material ima zatemnitveni učinek za boljši spanec ponoči ali dremež podnevi. Brezčasna oblika se popolnoma prilega strešnemu oknu in strehi. Roleto lahko namestimo sami, saj je postopek preprost. Zanj ne potrebujemo električnih inštalacij.
  • Zunanje mrežasto senčilo MHL je izdelano iz prosojne in trpežne tkanine, ki ne zastira pogleda skozi okno, ponuja pa zaščito pred vročino. Sončno toploto zaustavi do 70 % ter tako pomaga ohraniti udobje v prostoru in ugodno bivalno ozračje.

Zunanje rolete niso samo rešitev za poletne dni, ampak ponujajo tudi toplotno zaščito pozimi.

Upravljanje na daljavo

Ena najbolj privlačnih lastnosti VELUX-ovih zunanjih senčil je tudi funkcija daljinskega upravljanja. S klikom na pametno napravo preprosto nastavimo rolete v želeni položaj kar iz naslonjača. Ta stopnja udobja nam omogoča, da količino sončne svetlobe brez truda prilagodimo spreminjajočim se svetlobnim razmeram in ustvarimo idealno vzdušje čez dan. Z daljinskim upravljanjem pa lahko prilagajamo senčila tudi, ko smo zdoma, s tem poskrbimo na primer za naše rastline in domače ljubljenčke ter si zagotovimo dodatno varnost – premik senčil namreč nakazuje, da je nekdo doma, kar odganja nepridiprave.

Zunanje rolete VELUX na solarni ali električni pogon zagotavljajo pomembno raven udobja. Upravljamo jih prek aplikacije Velux App Control ali Velux Active.


Želite ohraniti prijetno hladno mansardo tudi v vročih poletnih dneh? Uredite to ZDAJ in hkrati izkoristite možnost brezplačne vgradnje!

Z izbiro zunanjih senčil lahko tudi vi uživate v hladnejšem domu, zmanjšani porabi energije, zaščiti pred bleščanjem in fleksibilnosti prilagajanja spreminjajočim se svetlobnim razmeram. Ne čakajte in v juniju izkoristite posebno BREZPLAČNO ugodnost, v kateri vam podjetje VELUX ob nakupu zunanjih rolet SOFT in ALU podarja brezplačno vgradnjo. Več o ugodnosti preverite tukaj.


Naj vam bo to poletje s pomočjo zunanjih senčil VELUX prijetno hladno in udobno!

Sponzorirana vsebina