Mansarda je priložnost, primerna za mlado družino, a jo le redko izkoristimo. Tisoče hiš s praznim podstrešjem čaka na to, da se v prazne, neopremljene prostore naseli življenje.

V eni od takih hiš na Dolenjskem je iz podstrešja nastal lep, sodoben dom, čeprav sta lastnika sprva nameravala mansardo urediti le za prvo silo. Ko sta spoznala, da brez strokovne pomoči ne bo šlo, sta poklicala na pomoč notranjo opremljevalko Evo Čampa. Pripravila je načrt, v katerem je seveda upoštevala predloge lastnikov. Zdaj mlada družina uživa v svetlem, sodobnem stanovanju, ki meri kar 97 kvadratnih metrov.

Hišo iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja je zgradil lastničin oče in mlada družina je prej živela v nadstropju pod praznim podstrešjem. Najprej so prenovili streho in umestili nova strešna okna, ob tem pa so v streho vgradili frčadi, da so lahko umestili pokrito teraso. Prav ustrezna višina v posameznih prostorih mansarde je ključna zahteva, ki jo je treba upoštevati pri urejanju podstrešnih stanovanj, poudarja arhitektka.

Načrtovano stanovanje na podstrešju je sprožilo tudi zamenjavo celotne vodovodne in električne inštalacije v hiši.

Tloris stanovanja zdaj obsega manjši hodnik, ki vodi v osrednji bivalni prostor, v kopalnico in na teraso. Bivalni prostor sestavljajo jedilnica, kuhinja z otokom in prostor za druženje. Seveda ne manjkata niti spalnica niti otroška soba.

Mladi par je želel, da bi tudi v mansardi imeli možnost del prostega časa preživeti nekako na prostem, zato so izdelali notranji balkon oziroma manjšo teraso. Tega pred vremenskimi vplivi lahko zaprejo z roleto.

Uresničili so tudi lastničino željo po kaminu.

Okna, parket in obstoječe škarje objekta so poenotili v enak odtenek lesa, izhodišče so bila lesena macesnova okna. Pobelili so tudi hrastov parket, predvsem pa so enako posvetlili strešne škarje, ki so vidne, da so dosegli vtis večje višine prostorov.

Velik del notranje opreme predstavljajo stenske obloge. Te skrivajo tehnične pripomočke, omare in vrata v nekatere prostore. Obloge so v sivi barvi, ki se lepo poveže z barvo beljenega lesa. Žive barve in vzorci pa vnesejo dinamiko na oblogah sedišč in ležišč.

Veliko pozornosti so posvetili tudi osvetlitvi in izbiri svetil, kar potrjuje tudi lestenec nad jedilno mizo.

Fotografije: Mateja Jordovič Potočnik