Se vam doma kopičijo prazne plastenke? Kaj pa, če bi iz njih ustvarili kakšen nov, uporaben ali okrasni predmet? Naslednjih 10 kreativnih idej vas bo navdušilo!

Cvetlični lončki in terariji

Spodnji del plastenke je lahko imeniten lonček za rože ali kuhinjska zelišča. Z malo domišljije ga okrasite z barvami, gumbi, perlami, nalepkami … Še ena možnost pa je, da plastenko spremenite v terarij. Vanjo nasujete kamenčke, zemljo in posadite miniaturno eksotično rastlino.

Vir: Parents via Pinterest

Peresnica ali denarnica

Za izdelavo peresnice potrebujete 0,5 litrsko plastenko, lepilo in kratko zadrgo. Plastenko prerežete na zgornji tretjini, nato pa oba dela z lepilom iz vroče pištole prilepite na zadrgo. Nobenega šivanja torej, je pa dobrodošlo, da peresnico lepo pobarvate.

Vetrnice in spirale

Vetrnice in spirale, obešene na drevo ali pritrjene na ograjo, bodo popestrile vrt in teraso. Za izdelavo potrebujete prazne plastenke, ki jih prebarvate s pisanimi vodoodpornimi flomastri in narežete na trakove. Ali pa izdelate vetrnega petelinčka.

Vir: Viviene Monconduit, Pixabay 

Pripomočki za prostoživeče ptice

Za enostavno ptičjo krmilnico potrebujete leseno palico (lahko je tudi kuhalnica) ali dve in nož, s katerim izrežete luknjo. Iz večje plastenke pa lahko naredite celo valilnico; vanjo natlačite slamo, seno ali žagovino, da bo podlaga dovolj mehka za ptičji zarodek.

Vir: Top Inspired via Pinterest

Luči

Nekateri oblikovalci iz plastenk izdelujejo neverjetna talna in namizna svetila. Za domače mojstre je veliko enostavnejši način zgolj okrasitev verižnih luči, na primer z zamaški ali z rožami, ki jih izrežete iz pisanih plastičnih steklenice.  

Zalivanje in namakanje

Če se odpravljate za več dni zdoma, vam bo pri zalivanju lončnic pomagala plastenka. Možnosti sta vsaj dve:

  • v zamašek zvrtajte 3 do 5 lukenj, napolnite plastenko z vodo in nato z zamaškom navzdol potisnite njen vrat v zemljo. Voda bo počasi pronicala proti koreninam in jih oskrbovala tudi teden dolgo.
  • Druga možnost pa je, da na več mestih prevrtate plastenko in jo v celoti zakopljete v zemljo poleg korenin. V plastenko nato po potrebi nalivate vodo.
Univerzalni zalivalni navoj je primeren za vse velikosti plastenk. Vir: IPPINKA

Pravljična hiška

K ustvarjanju pravljične hiške ne pozabite povabiti otrok. Potrebujete steklenice Coca-Cole ali podobne pijače, Das maso, barve, umetne rože … in veliko domišljije.

Dozirnik vrečk

2-litrsko plastenko reciklirajte v dozirnik vrečk. Pritrdite jo na steno v shrambi ali na notranjo stran kuhinjskih vratc in napolnite z vrečkami, ki se vam sicer nabirajo po predalih. Tako bodo vrečke lično pospravljene na enem mestu, ko jih boste potrebovali, pa jih boste enostavno s spodnje strani potegnili iz steklenice.

Vir: Family Handyman via Pinterest

Mobile

Vrv, palica, barve za les in plastiko ter pet steklenic. To je vse, kar potrebujete za izdelavo mobila oziroma obešanke, ki se jo namesti nad zibelko ali otroško posteljo. Ribe, rože ali pa kakšni drugi motivi bodo odlična spodbuda za otrokovo domišljijo.