Vsi že nestrpno čakamo začetek pomladi, prve tople sončne žarke, daljše dneve in prebuditev narave. Z vsem tem pride tudi otvoritev sezone druženja na našem vrtu, balkonu ali terasi. Da bo druženje udobno in brezskrbno, bo poskrbelo pravo vrtno pohištvo.

Izbira vrtnega pohištva mora biti premišljena in preudarna, saj je potrebno upoštevati veliko dejavnikov. V nadaljevanju vam bomo predstavili na kaj morate biti pozorni ob izbiri vrtne garniture, kako jo zaščititi pred vremenskimi vplivi, kakšni so letošnji trendi na področju vrtnega pohištva in katere dodatke za vrtno pohištvo izbrati.

Kako izbrati pravo vrtno pohištvo?

Da boste iz leta v leto zadovoljni s svojo izbiro vrtne garniture, se morate najprej vprašati o njeni namembnosti. Za kakšen namen boste uporabljali vrtno pohištvo? Gre le za majhno mizo in dva stola na balkonu? Želite gostiti zabave in praznovanja? Želite na svojem vrtu loviti sončne žarke ali uživati v dobri knjigi?

Z odgovori na zgornja vprašanja boste ugotovili velikost vrtne garniture, ki je torej primerna za vaš zunanji prostor. Z ustrezno velikostjo boste poskrbeli za najbolj optimalen izkoristek prostora, zato je pomembno, da vaš zunanji prostor tudi dobro premerite.

Pri določanju prostora za vrtno mizo, vrtne stole, morebitno gugalnico ali ležalnik se vprašajte še »pod kakšnim kotom pada sončna svetloba?« ter »koliko časa je prostor direktno obsijan s sončno svetlobo?«. Le tako boste namreč lahko zagotovili premišljeno izbiro vrtnega pohištva, ki bo zagotavljajo udobno in kvalitetno sproščanje.

Vrtna miza in vrtni stoli

Izbor pravilne vrtne mize je zelo pomemben, saj določa smernice za opremo vrta z razpoložljivim prostorom. Smernicam potem sledi še izbira vrtnih stolov in ostalih dodatkov.

Izbira mize je predvsem odvisna od prostora, s katerim razpolagate. Kadar govorimo o nekoliko večji vrtni površini, so namreč možnosti precej večje kot v primeru vrtnega pohištva za manjši balkon. V primeru velike zunanje površine morate zagotoviti tudi dovolj veliko vrtno mizo. Posežete lahko tako po okrogli kot pravokotni.

Okoli okrogle mize svetujemo, da postavite enake vrtne stole, medtem ko lahko okoli pravokotne mize kombinirate različne stole ali pa dodate celo vrtno klop in kakšen počivalnik. Najbolj pomembno je, da zagotovite zadostno količino sedišč, saj v nasprotnem primeru vaša velika vrtna miza ne bo izkoriščena. To še posebej velja, če želite gostiti zabave, piknike in praznovanja.

Vrtno pohištvo za vse vremenske razmere.

Zaščita pred vremenskimi vplivi

Vrtno pohištvo je večino časa izpostavljeno različnim vremenskim razmeram. Od vročih sončnih žarkov in vlage pa vse do različnih padavin. Zato je pomembno, da investirate v kakovost!

Kakovostno vrtno pohištvo je namreč izdelano iz trpežnih materialov, ki bodo poskrbeli, da bo vaša vrtna garnitura ohranila svoj izgled navkljub vsem vremenskim vplivom. Kakovost danes običajno tudi nekaj več stane, vendar je na srečo in zadovoljstvo težko postaviti ceno, mar ne?

Kateri material izbrati?

Vrtno pohištvo iz aluminija in plastike je primerno za vse, ki želite, da je pohištvo lahko, nerjaveče, relativno poceni in preprosto za vzdrževanje.

Jeklo in kovano železo sta materiala, ki ju je na par sezon potrebno zaščititi pred rjo z vodoodpornim premazom ali barvo. Prav tako je na vsakih nekaj let nujen vodoodporen premaz naravnega ratana.

Največ nege pa potrebuje pohištvo iz lesa, ki zahteva redno obnavljanje barve in UV zaščite. Pri tem boste imeli nekaj manj dela, če se odločite za tikov les, les ciprese, cedre ali sekvoje. Slednji so namreč dosti bolj odporni na različne vremenske pogoje.

Pri izbiri pravega materiala je pomembno vedeti vnaprej, kako boste skladiščili vaše vrtno pohištvo, kadar ga ne boste uporabljali. Premislite, kako velik je prostor, kjer bo vaša vrtna garnitura preživela hladno polovico leta. Poleg tega ne gre zanemarjati pogojev, ki jih vaše skladišče zagotavlja za hrambo. Tudi tu sta pomembni temperatura in vlažnost zraka.

V primeru, da gre za pohištvo, ki bo celo leto izpostavljeno posameznim vremenskim razmeram, vam svetujemo, da se nagibate k sintetičnemu oziroma umetnemu ratanu. Z izbiro vrtnega pohištva iz umetnega ratana boste ohranili naraven videz, hkrati pa bodo vaši pohištveni kosi zaščiteni pred vsemi vremenskimi vplivi.

Leseno vrtno pohištvo za naraven izgled.

Letošnji trendi vrtnega pohištva

Za letošnjo sezono trendi napovedujejo eleganco, jasne in preproste linije ter kombinacije materialov. V ospredju bo še naprej minimalizem.

Če želite biti v koraku z letošnjimi modnimi smernicami pri izbiri vrtnega pohištva, posegajte po materialih, kot so:

  • les,
  • aluminij,
  • naravni in sintetični ratan ter
  • tekstil.

Izbirali boste lahko tako med zaobljenimi in mehkimi linijami, kot tudi jasno definiranimi, pravokotnimi. Pomembno je, da so linije jasne in preproste. Pogosto je tudi kombiniranje različnih tipov linij. Tako boste lahko na vrtnem stolu, na primer, našli okroglo naslonjalo s pravokotnimi, tankimi nogicami. 

Zaobljene linije pričarajo občutek mehkobe in topline.

Ko pride do barv, bodo tudi letos v ospredju naravne barve, ki so polne zemeljskih tonov. V ospredju sta še bela in antracit (siva) barva. Za tiste, ki si želite bolj živih barv, pa priporočamo opečnato oranžno ali gozdno zeleno barvo. 

Kaj pa dodatki za vrtno pohištvo?

Eden izmed ključnih dodatkov so blazine, ki bodo poskrbele, da vam bo v vaši oazi miru vedno prijetno in udobno. Poleg blazin pa so za zagotavljanje udobja pomembni tudi senčniki. Že nekaj sezon so priljubljeni senčniki večjih dimenzij, ki poskrbijo za prijetno senco nad celotno vrtno garnituro in jo hkrati zaščitijo pred neposrednimi sončnimi žarki. Osnovni vrtni garnituri lahko dodate še ležalnik in gugalnico.

Za okusno opremljen vrt ali teraso vam priporočamo, da se pri izbiri dodatkov držite istega barvnega odtenka.

Noben vrt pa ni popoln brez žara! Gre za nujni dodatek, s katerim boste lahko razvajali svoje brbončice in svoje najbližje. Da boste dobro pripravljeni na otvoritev letošnje piknik sezone, pa lahko preberete blog objavo Žar – umetnost in znanost kuhanja.

Gugalnice so odličen dodatek k preostali vrtni garnituri.

Prepričani smo, da boste sedaj lahko izbrali ustrezno vrtno pohištvo zase, zato si oglejte celotno ponudbo vrtnega pohištva v trgovinah Harvey Norman. Pričakala vas bo pestra izbira, ki so jo še dodatno obogatili z novo kolekcijo.

Sponzorirana vsebina