Ob nabrežju Kamniške Bistrice, med Kamnikom in Domžalami, je že več let urejena zelena os za rekreacijo. Manjkal pa je prostor, kjer bi ljudje posedeli ali se razgibali. Tako je nastal park sprostitve z urbano leseno opremo, ki navdušuje z dizajnom in toplino.

Parki so dragocena, krajinsko urejena območja, ki prinašajo dodano vrednost naseljem in mestom. “Tako kot ima vsaka hiša ali dnevna soba pred seboj teraso in vrt, predstavljajo parki odvod notranjega prostora v zunanjost in prinašajo dialog med grajenim in naravnim,” poudarja arhitekt Benjamin Hafner.

Rekreacijska pot, ki je potrebovala kotiček za umik

O tem, kaj je bil razlog za nastanek Parka sprostitve, kot se imenuje privlačen in skladno zasnovan 1000 kvadratnih metrov velik zeleni urbani prostor v Domžalah, arhitekt razkrije: “Med Kamnikom in Domžalami je ob Kamniški Bistrici že vrsto let več kilometrov dolga zelena os, kjer se številni sprehajajo, tečejo, kolesarijo. So pa ljudje na tej osi pogrešali prostor, kjer bi posedeli, si oddahnili ali se razgibali.” Tako je občina Domžale dala pobudo in naročila, naj se uredi sodoben park, ki mu je avtor in projektant Benjamin Hafner s premišljenim pristopom in modernim dizajnom podaril navdihujočo podobo.

Park je zasnovan kot zunanja meditacijska soba, kjer si lahko vsak posameznik v objemu narave, ob sončnem vzhodu ali zahodu, vzame čas zase. “Ploščadi z lesenimi zastori služijo sprostitvi, jogi, pilatesu, posedanju ob pikniku, ležalniki pa počitku s pogledi na Kamniške Alpe. V parku se sliši tudi žuborenje Kamniške Bistrice,” našteva arhitekt.

Skladna urbana oprema

Urbana parkovna oprema deluje moderno, lahkotno, a hkrati zelo trdno. Arhitekt je opremo zasnoval iz slovenskega lesa, macesnovine. Les se namreč lahko preprosto oblikuje, poleg tega izdelki iz tega naravnega materiala spodbudno vplivajo na naše počutje in so prijetni na otip. Značilno za les na prostem je, da pozimi ohranja toplino, poleti pa se ne pregreva.

Arhitekt pripoveduje, da so osnovni konstrukcijski elementi iz letev debeline 8 x 8 cm, po statičnem izračunu je les s takšnim prerezom samonosilen. Počivalniki so zasnovani kot horizontalna ravnina in nekoliko lebdijo nad tlemi ter se nato dvignejo v naslonjala.

Ustrezna zaščita lesa

Les, iz katerega je zasnovana urbana oprema, je impregniran proti insektom in glivam, ni pa prebarvan, saj bo sčasoma naravno patiniral. S tem, ko so počivalnike in ploščadi za meditacijo dvignili nad tla in jih pritrdili na jekleno podkonstrukcijo, so lesu zagotovili dodatno zaščito.

Prebujanje čutov

Benjamin Hafner omenja, da pri snovanju projekta, kakršen je Park sprostitve, še zdaleč ni pomembno zgolj to, kar vidimo. “Že finski arhitekt Juhani Pallasmaa v knjigi Oči kože opisuje, kako pomembno je, da vklopimo čim več čutil, pa mogoče nekoliko izklopimo tisto, kar vidimo. Če napeljem na urbani park v Domžalah, imamo tu prostor, kjer se lahko usedemo in poslušamo reko, se dotaknemo lesa, vonjamo jesenske liste na drevesih. Ob hoji po parku slišimo tudi zvok peska pod nogami.”  

Drevesa, pitnik, kolesarnica

Strokovnjaki iz Arboretuma Volčji Potok so za park izbrali tri drevesne vrste in v prostor sprostitve posadili perzijske bukve, ostrolistne javore in drene cvetnike, ki bodo iz leta v leto dali več sence in v svoje zavetje vabili ljubitelje narave.

Park ima v vhodnem delu tudi pitnik, kolesarnico in koš. “Ti so enotno oblikovani in povezani kot celovita prostorska poteza, ki prehaja iz enega v drug element unikatne urbane opreme. Pitnik pa deluje kot protiutež lesenim elementom, narejen je iz brušenega betona z vidnim granulatom prodca, kot spomin na prodnate rečne nanose Kamniške Bistrice,” še pojasni arhitekt, ki omeni, da je park silno privlačen tudi zvečer, ko se v njem prižgejo luči.


Članek je nastal v sodelovanju z javno agencijo SPIRIT Slovenija ter s finančno podporo in sodelovanjem Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije, Direktorata za lesarstvo.

Fotografije: Benjamin Hafner