V središču Škofje Loke nas vsakič znova presunejo imenitne srednjeveške stavbe, ki svojo obliko ohranjajo skoraj nespremenjeno že zadnjega pol tisočletja. V eni od njih je televizijska voditeljica Monika Tavčar s tenkočutnostjo in zvrhano mero potrpežljivosti uredila podstrešno stanovanje.

Hiša s 500 let zgodovine

Stanovanje se nahaja v družinski hiši, ki na Spodnjem trgu, ali Lontrgu, kakor mu pravijo Ločani, stoji že 500 let. Glede na častitljivo letnico ima seveda pestro zgodovino, pripadala je najprej Monikinemu dedu, ki je v hiši imel čevljarsko delavnico, potem je bila nekaj časa prazna, po vojni so se v njej naselile različne družine in šele v 90. letih prejšnjega stoletja se je njena mama odločila, da v pritličju odpre zasebno lekarno in hišo začne obnavljati, pri tem pa dve etaži prepusti tudi svojima hčerama.

Sodobnost je čutiti v kopalnicah

Monika je k ureditvi podstrehe pritegnila arhitektko Marjetko Pajk, ki je hišo poznala že od prej in ki je naredila kar nekaj načrtov in tlorisnih rešitev, preden sta našli tisto pravo, pisano na Monikino kožo. Odločili sta se za slog, ki hkrati ohranja elemente stare hiše (opečne stene, vidne tramove …) ter istočasno ponuja osnovo za udobno, moderno bivanje, kot ga pričakujemo danes, kar je predvsem vidno v kopalnicah.

»Spodnja kopalnica je bolj sodobna, ima okno in veliko dnevne svetlobe. Zgornja je pa z malo več duše, ima več lesenih in barvitih kosov, je bolj prestižna, ker ima po tleh tikov ladijski pod s fugami. Ko stopiš nanj, je učinek res pravi, domačen,« pripoveduje arhitektka.

Raznolikost svetil

Eden večjih izzivov izgradnje stanovanja je bil poleg stopnišča, ki povezuje dnevne prostore s spalnim delom v mansardi, tudi izbor svetil, saj si je Monika želela precej raznolikosti – od vgradnih svetil, ki odlično nadomeščajo dnevno svetlobo, stoječih luči za pridih intimnosti do lestencev.

»Štiri luči so tiste, za katere sem si želela, da bi res nekako izstopale. Tista nad klavirjem, lestenec v spodnji kopalnici, v spalnici in v galerijskem delu. Da nekako najdejo skupen jezik z ostalimi kosi pohištva,« pravi Monika, ki luči pogosto prižiga tudi sredi noči, ko se odpravlja v televizijski studio.

»Včasih vstanem tudi že ob treh zjutraj. Ni to vsak dan, ampak ja, kvaliteten spanec je več kot dobrodošel,« pripoveduje. Tudi zato si je spalnico res opremila kar se da imenitno, z razkošno BoxSpring posteljo, da se v nov dan prebudi čim bolj sveža.

Kraljevsko spanje

»Te postelje so v zadnjih letih neverjetno priljubljene,« potrdi tudi direktor podjetja Maremico Emil Marinšek. BoxSpring je namreč unikatna postelja, narejena po merah in željah lastnika, je zelo visoka, kar omogoča lažje vstajanje, izbiramo si lahko vrsto in barvo oblazinjenja, prav tako velikost in spolno udobje oziroma individualizirano ležišče.

»Individualizirano ležišče pomeni, da je ležišče narejeno po telesnih merah lastnika, uporabnika postelje. Kar pomeni, če je nekdo širši v ramenih, mora imeti v ramenih mehkejšo ležišče. In če je nekdo širši v bokih, mora imeti v bokih mehkejše ležišče. To pa ne pomeni, da bo cela postelja mehka. V križu nas mora namreč podpreti, zato da dosežemo pravilen spalni položaj, da se v takšni postelji tudi dobro naspimo.«

Lebdeče in enostavno za postiljanje

Ker je postelja modularna, so jo po delih zlahka prenesli do Monikine spalnice v mansardi ter nato sestavili na licu mesta. Črno posteljno vzglavje pa se ujema tudi s črnimi elementi v retro tapeti za njim, sicer pa postelja v prostoru deluje, kot bi lebdela. 

»To dosežemo čisto preprosto. V osnovi obstajata dva tipa BoxSpring postelje. Takšne, ki imajo vidne nogice in takšne, ki imajo skrite nogice, zato postelja izgleda kot da lebdi. Takšna postelja je odlična tudi za hišne robotke, ki se svobodno sprehajajo spodaj. Je odlična za ljudi, ki želijo imeti osvetljavo pod posteljo, kar je videti, kot da je ena vesoljska ladja pristala v spalnici. Skratka, ta lebdeč videz je lastnikom neverjetno všeč,« pojasnjuje Marinšek ter doda še informacijo o zelo enostavnem postiljanju.

»Postiljanje BoxSpring postelje je najlažja stvar na tem svetu. Če je vgrajen tako imenovani Exclusive Top sistem, to je toper, ki je pritrjen z zadrgo, tako da se ne more premikat levo, desno, ga res lahko zelo preprosto postiljamo. Lastniki se pohvalijo, da dobesedno v nekaj sekundah postiljajo posteljo, pri tem pa nam povejo, da je to res dobro za njihovo hrbtenico. Namreč ni se jim treba sklanjati globoko, da bi dvigovali težko vzmetnico, temveč skoraj brez sklanjanja preprosto namestijo rjuho.«

Umetniška spremljava

Za BoxSpring posteljo je značilno tudi to, da ima praktično večno konstrukcijo, po potrebi se na nekaj let lahko zamenja le oblazinjenje in ležišče, sicer pa gre za kos pohištva, ki bo z leti le pridobival na veljavi. Takšnih kosov je tudi sicer v stanovanju Monike Tavčar polno, saj družina nikoli ničesar ni vrgla proč, ampak so pohištvo raje obnavljali in ohranjali.

Kaj pa bi lahko rekli o slogu tega imenitno urejenega stanovanja? »Slog je zelo poseben, tak, kakršen pristaja hiši. Malo starin, podeželski. Monika je tudi ljubiteljica francoskega podeželja. Malo tega pridiha se da čutiti tudi pri opremi, predvsem na balkonu. Tako, da bi rekla podeželsko, staro-meščanski stil opreme,« opisuje arhitektka, Monika pa zaključi: »Točno tako. Pridodala bi še, da sem velika ljubiteljica umetnosti in v vseh teh letih se je nabralo kar nekaj umetniških del. Tudi Škofja Loka je mesto umetnikov. Dora Plestenjak, Domen Slana, Janez Hafner so z veseljem tukaj z mano, tako v spodnjem kot tudi zgornjem delu stanovanja.«

Fotografije: Mateja Košir, Marjetka Pajk, Mateja B. Povirk

Sponzorirana vsebina