Ne glede na to, ali načrtujete novogradnjo ali samo prenovo, lahko prava armatura kot kos nakita spremeni celoten videz vaše kuhinje ali kopalnice.

Od svetlečega kroma, brušenega niklja, črnega z oljem brušenega brona pa vse do surove neobdelane medenine, vsak odtenek je po svoje zanimiv in pristaja določenemu slogu interierja. Zadnje čase pa je med oblikovalci notranje opreme še posebej priljubljena postarana medenina.

Od brezčasnega kroma do neprevlečene surove medenine

Kromirana armatura je bila vrsto let med najbolj priljubljenimi, saj nekako velja za brezčasno. V zadnjih nekaj letih pa vse pogosteje videvamo številne renovatorje nepremičnin slediti trendom notranjega oblikovanja in s tem tudi izbor pip v različnih barvnih odtenkih. K pogumnemu izboru raznovrstnih armatur veliko pripomorejo notranji oblikovalci, arhitekti, TV oddaje o prenovah na tujih trgih, socialna omrežja in številne revije notranje opreme.

Klasičen krom ne bo nikoli popolnoma iz mode in ga pogosto videvamo v tradicionalnih interierjih, še posebej v Hampton ali kmečkem slogu. Tudi brušen nikelj velja za brezčasnega in ga pogosto videvamo v sodobnem interierju, kot ga predstavljata industrijski ali primorski slog.

Današnje kuhinje in kopalnice niso več samo bela keramika in bleščeča kromirana armatura

Današnja moderne kopalnice in kuhinje so pogosto narejene iz naravnih materialov, kot so kamen, ročno izdelane glinene ploščice ali les. Poudarek sodobnega notranjega oblikovanja je na uporabi manj predelanih materialov, materialov, ki imajo značaj, nepravilnih oblikah, skratka nekako se občuti potreba povezovanja z naravo. Širok izbor materialov in zaključkov tako omogoča notranjim oblikovalcem in arhitektom izraziti svojo kreativnost ter narediti projekt, ki bo izstopal in pritegnil še tako zahtevnega kupca.

Kaj je surova neobdelana medenina?

V zgodovini so se medeninasti izdelki pretežno uporabljali za kuhinjske posode, navtično opremo, nekateri pa se boste spomnili starinskih trkal na vratih. Zdaj najdemo širok izbor raznovrstne medenine tako pri kuhinjski in kopalniški opremi kot tudi pri izdelovalcih pohištva in dekorja.

Pospešen postaran videz dosežemo s kemično obdelavo medenine. Ton medenine se razlikuje glede na to, ali je medenina ekstrudirana, ulita, strojno obdelana ali kovana, rezultat pa je čudovit organski videz.

Sčasoma in z redno uporabo se bo surova medeninasta površina razvila v še bolj postaran videz, kako hitro, pa je odvisno od območja, saj se odziva na naravno okolje. Predeli, kjer se pipe dotikamo pogosteje, posvetlijo, predeli, ki se jih bolj poredko dotikamo, pa bodo potemneli oziroma oksidirali in s tem ustvarili lep organski videz. Patina, ki je posledica procesa staranja, daje čudovit in brezčasen videz.

Brušena satenasta medenina ali svetleča polirana medenina?

Neprevlečena surova medenina je na voljo v obliki brušene satenaste medenine ali polirane svetleče medenine.

Razlika med satenasto medenino in polirano je ta, da je satenasta medenina krtačena in ima mat videz, kar pomeni, da se bodo kemikalije hitreje usedle v utore, kjer je bila medenina brušena, in s tem bo proces staranja hitrejši.

Polirana medenina pa ima zlat sijoči zaključek, ki bo sčasoma potemnel in prav tako pridobil videz starane medenine. Madeži, ki nastanejo zaradi vsakdanjih kemikalij, kot je zobna pasta ali morda limonin sok, in prstnih odtisov so pri surovi medenini običajni. Polirano medenino čistimo z blagimi detergenti, lahko pa pipi sijaj tudi povrnete, in sicer s specializiranimi abrazivnimi čistili, primernimi za takšen tip materiala.

Od zlatega do bronastega odtenka, sprejemanje nepopolnosti

Pri izboru tovrstne medenine se moramo zavedati, da se bo medeninasta armatura spreminjala skozi čas, in sicer iz zlato rumene v temno bronasti odtenek. Takšen proces staranja ne vpliva na kakovost ali delovanje pip in prh.

Skratka, številni oblikovalci in lastniki domov dajejo vse več prednosti naravnim zaključkom v svojih domovih, s čimer sprejemajo japonsko filozofijo WABI SABI, ki pomeni ‘sprejemanje minljivosti in nepopolnosti’, nepopolnosti, ki jo prav tako najdemo v številno ročno izdelanih izdelkih.

Za katero vrsto armature pa bi se odločili vi?