Pod gorovjem Catskill v zvezdni državi New York (ZDA) so naročniki želeli postaviti dom z veliko naravne svetlobe in s panoramskimi razgledi, ne da bi ob tem žrtvovali zasebnost. Najeli so biro DEMO Architect in njihov rezultat je tako imenovana hiša Olive (angl. Olive House). Kompaktna stavba arhetipskih oblik je montažna, iz črnih plošč so jo sestavili v pičlih dveh dneh, njene odprtine pa so načrtovali tako, da so notranji prostori osončeni ves dan.

Hiša se na južni fasadi odpira proti sosednjemu jezeru, na vzhodni strani ima zasenčeno verando, panoramska okna pa so nameščena tudi ob glavnem vhodu. Odprtine hkrati predstavljajo kontrast fasadnemu ovoju, saj razkrivajo lesene konstrukcijske elemente in detajle, ki poskrbijo za edinstven arhitekturni učinek.

Notranjost je zračna, z bivalnimi prostori v pritličju in spalnimi v galeriji, strop pa se odpira vse do slemena. Pohištvo je pastelnih barv in harmonično kombinirano: od rožnate vaze in klubske mizice do rumeno-marelične kopalnice in žajbljevo zelene kuhinji, ki je osrednja točka bivalnega prostora.

Kuhinjo sestavljata stenski modul in ovalni otok s snežno belo delovno ploščo Lapitec iz naravnega kamna. Gre za 12 mm debeli sintran kamniti material v satenastem zaključku, saj so si lastniki želeli  neporoznega, nevpojnega, higieničnega pulta, ki bi bil preprost za čiščenje, odporen proti praskam in temperaturi ter se ne bi spreminjal zaradi UV-sevanja.

Kamen Lapitec so arhitekti umestili tudi v glavno kopalnico kot pult pod okroglim umivalnikom, kjer v nežnem kontrastu s svetlo zelenimi keramičnimi ploščicami ter skupaj z armaturami ustvarja spa okolje mehkega, sodobnega videza.

Nasploh je vila izčiščena in pri uporabljenih materialih kar se da usklajena z okolico. Polega kamna prevladujejo še les in beton, lastniki so tudi ljubitelji keramike – večje formate ploščic na primer opazite po tleh v pritličju, manjše pa v kopalnicah.

  • Projekt: Olive House
  • Lokacija: Ulster County, New York, ZDA
  • Leto zaključka: 2019
  • Arhitektura: Alessandro Ronfini, DEMO Architects

Fotografije: Lapitec