Nekateri imate radi v svojem domu puščavsko vročino in takoj ko temperatura odstopi od želene, že hitite z iskanjem jope ali odeje. Spet drugi se najbolje počutite v hladu, ki spominja na ledeniško Antarktiko. Večina pa vas je nekje v sredini; najbolje vam je na ravno pravi, idealni sobni temperaturi, ko ni ne vroče in ne mraz. In takšno lahko dosežete tudi s klimatsko napravo.

Termalno udobje

Zadnjih 20 let so strokovnjaki zelo aktivni pri ugotavljanju, kako ljudje dojemajo idealno ambientalno temperaturo. Ugotovili so, da nanjo vpliva več faktorjev, od okolijskih(vlažnost zraka in viri ogrevanja), osebnih (na primer oblačila, ki jih posameznik nosi) do situacijskih (ali ste fizično aktivni ali, nasprotno, v mirujočem stanju).

Na podlagi tega in številnih drugih raziskav so določili smernice, ki se jih velja držati pri vzpostavljanju normalne/idealne sobne temperature, ki pa se od prostora do prostora in tudi glede na letne čase razlikuje. Tako naj bi termalno ugodje v dnevni sobi ali domači pisarni večina ljudi občutila pri 20 do 22 stopinjah C, medtem ko naj bi bile otroška soba in kopalnica toplejši – 22 do 24 stopinj C. V spalnicah je optimalna temperatura 16 do 19 stopinj C, pri katerih je najslajše spati, zaradi nihanj v toploti in vlagi naj bi bilo v kuhinji dovolj med 18 in 20 stopinj C, nebivalni prostori pa so lahko še hladnejši, za hodnike in shrambe se priporoča le okoli 15 do 18 stopinj C.

Kaj se zgodi, če je temperatura previsoka ali prenizka?

Morda ste človek, ki ga hitro zebe in zato imete sobno temperaturo nastavljeno precej visoko.  Če je tako, se najverjetneje v takšni sobi težko zberete, ste bolj zaspani in brez energije, prav tako se vam pozimi zaradi razgretih prostorov lahko močno zvišajo položnice.

Pri prenizki temperaturi so nevarnosti drugačne. Zlasti v hermetično zaprtih novogradnjah obstaja pri prenizkih sobnih temperaturah tveganje vlažnih sten in pojava plesni, s tem pa naraste tveganje tudi za vaše zdravje.

Kako uravnavati sobno temperaturo?

Ustrezna temperatura doma je torej ključnega pomena za kakovost bivanja, učenja, dela in spanja. A kako jo doseči?  Klimatske naprave ali toplotne črpalke poskrbijo za idealno klimo v vsakem prostoru, skozi vse leto. Investicija v toplotno udobje ima pozitiven učinek na razpoloženje vseh uporabnikov prostora, zato bo za nakup klimatske naprave, na primer Mitshubishi Electric MSZ-LN hvaležen vsak družinski član. Klimatska naprava je prijazna do uporabnikova, vgrajen infrardeč senzor namreč izvaja nadzor vaše telesne temperature in zagotavlja povsem prilagojeno udobje, ker zazna osebo in glede na njeno gibanje prilagodi delovanje.

Klimatiziran prostor osrečuje ljudi, klimatska naprava pa polepša vsakdanje življenje v zaprtih prostorih.

Za klimatizacijo celotnega doma so najustreznejše klimatske naprave v multi izvedbi, kjer imate eno zunanjo enoto in več notranjih, s čimer si zagotovite enakomerno ohranjanje temperature v vseh prostorih, v vseh letnih časih.

Za dodatne informacije o vzpostavljanju idealne bivalne temperature priporočamo v branje še članek Vitanestovih strokovnjakov, ki je dosegljiv tukaj, lahko pa brezplačno pokličete tudi na 080 1959 in svetovalo vam bo njihovo izkušeno osebje.

Fotografije: Vitanest, Pinterest