Vrt v zelenju ob reki Mislinji v bližini Slovenj Gradca nas je osvojil z urejenostjo, številnimi prijaznimi kotički in zanimivimi, izvirnimi dodatki. Vloge članov družine Uršnik na vrtu niso povsem tradicionalno razdeljene, ampak se prepletajo. Poglejmo, kakšen vrt so ustvarili v Bukovski vasi!

Redkokdaj srečamo družino, ki bi bila tako povezana med seboj. Ni ne samo med seboj, tudi z vrtom, ki jim ogromno pomeni.

“Izviram iz Raven na Koroškem in celo mladost sem preživela v bloku. Ko smo se preselili sem, nekaj let nisem vedela, kaj na vrtu sploh početi,” začne pogovor z nami Klavdija Uršnik, ki nas je skupaj z možem Zvonkom in sinom Klemnom pogostila na svojem vrtu blizu reke Mislinje. “Sčasoma pač začneš.”

Ogromna površina vrta – kar 2000 m2 – je bila na začetku res težko obvladljiva. Zato ga je družina razdelila na več funkcionalnih in estetskih enot: večji del zaseda obsežna trata, ob njej pa se nizajo skalnjak, zelenjavni vrt, grede z okrasnimi grmi in trajnicami ter več kotičkov za počitek in opazovanje. Ob hiši so uredili tudi letno kuhinjo.

“Mi živimo v vrtu. In rada imam cvetje v vseh letnih časih. Nikoli ne cveti vse naenkrat, a nekaj vedno cveti. Tudi pozimi,” pravi Klavdija.

Razumljivo je, da morajo Uršnikovi za uspešno rast in negovan videz tako velikega vrta vložiti veliko dela in veselja. Pri tem pa si znajo vzeti tudi čas za počitek in sprostitev; in uživanju so namenili več prav posebej urejenih kotičkov.

Tako so si na najbolj oddaljenem delu parcele, pod mogočnim orehom, med grmovjem in drugimi listavci, uredili svojo plažo. “Tu je vedno senca in kadar nam je bilo najbolj vroče, smo si prav sem prinesli stole in ležalnike. Nič ni bilo narobe, če je bilo potrebno kavo nesti nekoliko dlje,” se spontanega nastanka enega najlepših kotičkov za uživanje spominja lastnica. Danes je ta del tlakovan, prelep vodni motiv pa z lahnim šumenjem ustvari občutek nebeškega miru.

Enkratnost vrta še poudarijo originalna umetniška dela

Na vrtu Uršnikovih presenečajo drobni, izvirni dodatki, delo rok Zvonka in Klemna. Sploh Klemen v vrt rad vnese svojo strast do umetnosti. “Slikam že od malega, kar vem zase. Kiparske skulpture sem začel delati v lesu, zdaj pa so mi najbolj všeč kovinske strukture.” Skulptur je na vrtu malo morje, od abstraktnih motivov, umeščenih med cvetlične grede, pa do samostoječih podob živali in ljudi.

Ne moremo spregledati niti velike obrazne maske, ki pa ni delo ustvarjalnih članov družine Uršnik, temveč akademskega kiparja Primoža Puglja. Spada v niz betonskih mask slovenskih politikov, ki jih je avtor razstavil v Ljubljani leta 2011.

“Dejansko smo se znotraj družine naučili živeti z vrtom in ga užiti takšnega, kot je,” pogovor z nami zaključi Klemen.

Fotografije: Stane Sušnik, Mateja Košir