Če trpite za alergijami, se spomladi najbrž dosti raje zadržujete v zaprtih prostorih. A tudi v naše domove zaide cvetni prah, ki nam skupaj z ostalimi alergeni (sporami plesni, pršicami in živalsko dlako) povzroča velike težave. Kako torej omiliti alergijske reakcije? Z rednim čiščenjem doma.

1. Posteljo zaščitite s posebnimi antialergijskimi prevlekami ter investirajte v antialergijske vzglavnike in odeje. Če to ni mogoče, vzglavnike in odeje operite vsaj dvakrat mesečno, posušite pa jih v notranjosti, da se ne navzamejo cvetnega prahu.

2. Dobra praksa je tudi večerno tuširanje, saj bomo tako s sebe sprali vse alergene, ki se ujamejo na naši koži in laseh, še preden jih zanesemo v posteljo. 

3. Zračite le zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko se koncentracije cvetnega prahu v zraku umirijo. 

Foto: Pixabay

4. Večkrat mesečno operite zavese in prevleke okrasnih blazin, posteljnino pa vsaj enkrat tedensko – na 60+ stopinjah. 

5. Poskrbite tudi za plesen: na oknih, na katerih kondenzira vlaga, v kotih prostorov, ob toplotnih mostovih, pa seveda v kopalnici in kuhinji. Plesni se boste najučinkoviteje znebili kar z varekino, zagotovo pa jo boste odpravili z novimi apnenimi ometi. 

6. Posesajte vsaj enkrat tedensko, preproge in oblazinjeno pohištvo pa vsaj dvakrat. Uporabite sesalec s HEPA filtrom oziroma si omislite poseben sesalec proti pršicam. 

Foto: Pexels

7. Poskrbite tudi za sobne rastline: posadite jih v dobro odcedno prst, ki ne bo zadrževala odvečne vlage, na kateri bi se morebiti lahko začela rediti plesen, rastline pa tudi večkrat stuširajte, da iz njih sperete ves prah. 

8. Olajšajte si tedensko čiščenje tako, da v zaprte omare pospravite vse ‘lovilce prahu’ – od knjig pa do spominkov. Poskrbite, da vse odlagalne površine vsaj enkrat tedensko pobrišete z vlažno krpo.  

9. Domač sprej proti prahu lahko izdelate tako, da v razpršilki zmešate skodelico vode, 1/4 skodelice alkoholnega kisa in 2 žlici olja. Poškropite in do suhega obrišite. 

10. Če trpite za hudimi alergijami, naj globinsko čiščenje raje opravi kdo drug iz vašega gospodinjstva. V času čiščenja se umaknite in se v prostor vrnite šele, ko se prah popolnoma poleže.