Velikokrat že ob polnjenju pralnega stroja naredimo napake, zaradi katerih oprano perilo bodisi ni popolnoma čisto bodisi smrdi ali se - v najhujšem primeru - celo uniči. Kako torej pravilno prati perilo?

Najprej odstranite trdovratne madeže: če jih ne odstranite pred pranjem, se lahko v stroju ob napačnih pogojih še bolj zažrejo v tkanine.

Ne pretiravajte s količino perila: oblačila se morajo v stroju prosto premikati – šele takrat se bodo lepo oprala in lepo dišala. Stroj napolnite po navodilu proizvajalca oziroma tako, da bo med perilom in vrhom bobna vsaj za dlan prostora.

Detergent dodajajte po navodilu proizvajalca: perilo ne bo nič bolje oprano, če dodamo več detergenta, lahko pa se zgodi, da bodo vaše barve izgubile intenzivnost; slabo spran detergent pa lahko postane tudi pravo gojišče plesni in bakterij.

Foto: Unsplash

Ne pretiravajte z mehčalcem: mehčalec lahko oslabi moč detergenta, na določenih tkaninah pusti madeže in draži občutljivo kožo.

Perite na ustrezni temperaturi: na temperaturi, višji od 40 °C, peremo le, kadar želimo uničiti pršice, bakterije ali viruse (npr. po bolezni ali če imamo doma astmatike in alergike). Za navadno rabo je dovolj, če peremo na nižjih temperaturah. Tako boste prihranili kar dvakrat, saj hladnejša voda ne skrči in ne poškoduje oblačil, pa še stroj bo porabil manj elektrike.

Občutljiva oblačila pred pranjem obrnite narobe ter perite temne in svetle odtenke posebej.

Foto: Pexels

Spodnje perilo, nogavice in najlonke perite v za to namenjeni vrečki ali pa v prevleki za blazino – s tem se boste izognili raztrganinam in drugim poškodbam; pa tudi verjetnost, da bodo nogavice med pranjem čudežno izginile, bo znatno manjša.

Vzdržujte pralni stroj: pralni stroj redno čistite – dovolj bo že, če redno umivate predalček za detergent in mehčalec ter pralni stroj enkrat mesečno zaženete praznega na temperaturi 90 °C.