Topli sončni dnevi že vabijo, da čim več prostega časa preživimo zunaj, najsi bo to v naravi, na vrtu, terasi ali balkonu. Zunaj je vse drugače: kar pride z zunanjega žara, vedno drugače tekne, ob vrtnem ognju so pogovori daljši in pod milim nebom ima spomin na naporen dan kratko sapo... in ker ne želimo, da nas dolge poletne noči ujamejo nepripravljene, predstavljamo tri ideje, kako si opremiti zunanji kotiček sreče.

Pri ureditvi kotičkov na prostem Slovenci najraje posegamo po sodobnih, enostavnih in elegantnih stilih. Med priljubljenimi so naravni barvni odtenki, ki se lahkotno vključijo v sleherno vrtno okolje ter dajejo zunanji opremi eleganten videz. Poleg kremnih in zemeljskih prevladujejo še sive nianse na čelu z antracitno barvo. Dodatke živahnih barv, kot so svetlo rumena, močno modra, rožnata in turkizna, pa uporabljamo predvsem pri sedežnih blazinah, senčnikih in zunanjih preprogah, ki tudi preprosto opremljen vrt ali teraso povzdignejo v čudovito zunanje zatočišče.

Vse potrebno za svoj najlepši zunanji kotiček sreče seveda dobimo v prodajalnah Lesnina, v sodelovanju s katero smo pripravili tudi stroškovnik opreme treh tematsko zaključenih zunanjih garnitur.

Eleganca lesa in naravnih odtenkov

Ljubitelje naravnih materialov bo navdušila vrtna garnitura iz masivnega tika. Poda se k različnim terasam in stilom, je enostavna za čiščenje in s pravilnim vzdrževanjem (oljenjem in občasnim nežnim brušenjem) ima zelo dolgo življenjsko dobo. Udobne stole zlahka pospravimo, saj zloženi zavzamejo malo prostora, za raztegljivo mizo pa bomo lahko povabili kar nekaj gostov. Kotiček, ki izgleda zelo urejeno in čudovito!

Zložljiv vrtni stol (119,00 EUR) in sedežna blazina (14,90 EUR)

Vrtna miza, 1.090,00 EUR

Žar na oglje, 699,00 EUR

Točilnik za pijačo (24,99 EUR) in stojalo za točilnik (7,99 EUR)

Romantika mehkega udobja

Druga možnost je, da svoj zunanji ambient opremimo s tako imenovano lounge garnituro iz umetnega materiala v videzu pletiva. Takšna romantična garnitura nam bo nudila veliko prostora in mehko udobje. Pletivo iz polietilena je poleg tega obstojno na vremenske vplive in ga lahko postavimo tudi pod milo nebo.

Lounge vrtna garnitura, 1.990,00 EUR

Bela in roza prevleka za blazino Pure Romance (od 6,99 do 7,99 EUR)

Namizni pogrinjek Pure Romance (4,99 EUR) in Kozarec za belo vino, 4,99 EUR

Umetna rastlina, 24,99 EUR

Moderne linije dovršenega dizajna

Praktičen in moderen dizajn. S tem se lahko pohvali aluminijasta vrtna garnitura dovršenega videza, ki ga dopolnjujejo mehke blazine in vgrajena LED svetloba. Garnitura iz aluminija nam bo služila leta in leta in vse, kar bomo morali zanjo narediti, je le to, da jo kdaj pa kdaj obrišemo s suho ali vlažno krpo. Zraven je vključena tudi manjša miza za odlaganje prigrizkov in osvežilnih pijač.

Lounge garnitura, 1.690,00 EUR

Viseč sedež, 249,00 EUR

Žar na oglje, 399,00 EUR

Okrasna blazina BEN (12,99 EUR) in okrasna blazina Klara (14,99 EUR)

Pladenj Coffee Time (79,90 EUR), 4-delni set kozarcev (14,99 EUR) in vrč za vodo (14,99 EUR)

Sveča s tremi stenji, 12,99 EUR

Umetna orhideja, 22,99 EUR

Žar je obvezen dodatek

Za ljubitelje druženja na prostem in dobre hrane je vrtni žar obvezen dodatek vrta. Na njem lahko pripravljamo okusno hrano, ki ima drugačen okus, kot smo ga sicer vajeni, sam postopek priprave pa spodbuja k druženju.
Vendar, kakšen žar kupiti? Večna dilema se vrti okoli vprašanja, ali je boljši plinski žar ali žar na oglje. Oba imata svoje pluse in svoje minuse, tako da bo na koncu od nas odvisno, kaj nam je najpomembneje.

Plinski žari

Plinski žari so enostavni za uporabo in imajo dolgo življenjsko dobo (do 25 let). S pritiskom na gumb ga preprosto prižgemo (za peko je pripravljen v 10 minutah), vzdrževanje konstantne temperature ali spreminjanje le-te je preprosto. Idealen je za vse, ki nameravamo dosti peči, saj je tudi enostaven za čiščenje (ni ostankov pepela).

Priporočamo: Plinski žar NAPOLEON, 999,00 EUR

Klasični žari na oglje

Priprava žara na oglje nam vzame do 40 minut časa, uravnavanje temperature pa zahteva kar nekaj znanja in pozornosti. Žari na oglje so manj vzdržljivi od plinskih (do 10 let), peka na njih je tudi dokaj draga (od 2 do 4 EUR). Glavna njihova prednost pa je v okusu. Hrana pečena na kakovostnem oglju bo imela tisti pravi okus peke na žaru.

Priporočamo:Klasični žar na oglje Napoleon, 399,00 EUR

Keramični žari

Med zagrizenimi mojstri žara postajajo v zadnjem času vse bolj priljubljeni keramični žari na oglje, ki se lahko pohvalijo z izjemno sposobnostjo vzdrževanja temperature in dolgo življenjsko dobo (spremljajo nas lahko desetletja). Narejeni so iz keramične školjke in znotraj obloženi s šamotno glino. V primerjavi s klasičnim žarom na oglje so hitreje pripravljeni (15 minut) ter so primerni za vse vrste peke, od dimljenja na nizkih temperaturah do priprave hrustljavih zrezkov.

Priporočamo: Keramični žar na oglje KAMADO, 699,00 EUR

Pohištvo in dodatki: Lesnina

Foto: Mateja Jordovič Potočnik