PMC Retro predstavlja nadvse zanimive ure, kjer čas odčitate kar s pomočjo analognih merilnih instrumentov. Ta nepogrešljivi del laboratorijskih naprav in merilnikov običajno prikazuje električno napetost, tok … tokrat pa je inovativno uporabljen za merjenje časa. Nadvse kreativna ideja je zrasla na zelniku mladega Žana Miheliča, ki je s svojimi urami požel veliko zanimanja tudi na svetovni platformi za množično financiranje.

»Ste kdaj razmišljali o tem, kako dolgočasne so na videz običajne ure? Če na to doslej še niste pomislili, boste brez dvoma naslednjič, ko boste uzrli katero izmed njih. Žal nam je, če ste šele sedaj prišlo do tega spoznanja. Naj se odkupimo s tem, da vam predstavimo odlično alternativo dolgočasnim kazalnikom časa,« se glasi napis na spletni strani čudovitih retro ur, ki so plod slovenskih spretnih rok. Ideja o oblikovanju se je porodila 26-letnemu Žanu Miheliču, ki jih v domači delavnici izdeluje kar sam.

»Pred leti sem v dar dobil inštrument, ki je dolgo časa stal na polici v sobi. Pismo, sem si rekel, kako fino bi bilo nekaj iz tega narediti. Ideja v osnovi ni moja, ampak sem jo izpopolnil na zanimiv način. Trajalo je dolgi dve leti, da sem se podstopil izdelave. Ob začetku epidemije, ko se je zaustavilo javno življenje, sem se tako zaprl v delavnico in se lotil uresničevanja ideje,« pove Žan, sicer po izobrazbi tehnik mehatronike. Svoje znanje mehatronike je izkoristil za izdelavo ure, ki čas prikazuje na analognih merilnikih. Seveda ni šlo vse po načrtih. Da je stvar izgledala kakor se spodobi, je preizkusil več različnih vrst matic in vijakov, različne gumbe in kar šest pločevink barve, ob tem pa se soočil še s kopico izzivov in zapletov, da je lahko s ponosom po več mesecih dela predstavil končni izdelek.

Tako je nastal prvi model z dizajnom, ki ga navdihujejo trideseta leta minulega stoletja. »Odločil sem se za podobo laboratorijskih usmernikov v medenini in črni barvi. Ker se zavedam, da imajo nekateri rajši sodobnejše merilnike, sem izdelal še različico iz sedemdesetih let,« pove Tržičan. Obe retro uri sta skrbno ročno sestavljeni: »Sam proces ni bil tako zapleten, najteže je bilo narediti integrirano vezje. Pri tem sem potreboval nekoliko pomoči, ostalo pa sem v večji meri izdelal oziroma konstruiral sam. Rad bi, da proces, ne glede na število naročil, ostane ročen. Ne želim namreč iz rok dati nečesa, kar nisem izdelal sam. Hočem, da mojo delavnico zapustijo le brezhibne ure.« 

Retro ure so čudovit dodatek v prostoru, saj na inovativen način prikazujejo čas. Žan obljublja, da boste nanjo pogledali večkrat, kot bi sicer. Pri izdelavi pa je imel v mislih tudi entuziaste, ki se spoznajo na retro mehanski stil. Sicer je ura lepa dopolnitev domovanja, ki bo brez dvoma privlačila poglede. Uporabnost in estetsko vrednost so prepoznali že številni, ki so prispevali h kampanji na svetovni platformi za množično financiranje. Projekt je namreč že v prvem dnevu dosegel tretjino zastavljenega cilja, Žanove ambicije pa so še nekoliko višje: »Uri želim še bolj izpopolniti in vsak evro bo pri tem dobrodošel.«

Več: pmcretro.com