Na idiličnem francoskem podeželju, na severu Francije, je dolgo časa samevalo kmečko poslopje. Vse dokler ga niso ugledale oči novega lastnika, ki je v njem videl velik potencial. S pomočjo arhitekturnega studia Guma se je v notranjosti starih kamnitih zidov oblikovala sodobna počitniška hiša, medtem ko je poslopje navzven ohranilo svoj prvotni šarm.

V vasi Hécourt, v očarljivi Normandiji, slabo uro vožnje iz Pariza, je francoski arhitekturni Studio Guma poskrbel za romantično prenovo starega kmečkega poslopja. Slednjega poleg osrednjega poslopja sestavljata še dva manjša, prav vsa pa so zgrajena iz debelih kamnitih zidov in masivnih lesenih preklad. Novi lastnik se ni mogel upreti velikemu potencialu poslopja, zato se je odločil, da si znotraj zidov ustvari prijetno počitniško domovanje, namenjeno druženju in mirnemu počitku ob koncih tedna.

Grajeni volumni sledijo blagemu padcu naklona in se zlijejo z okoliško vegetacijo, ki jo predstavljajo orehi, bukve, tudi sadno drevje in grmičevje. Arhitekti so si zadali ohraniti materialne in prostorske kvalitete obstoječih poslopij, končni rezultat pa je narekovalo zaporedje obstoječega. Prostori so tako nanizani drug ob drugem ter zagotavljajo nežen prehod med družabnimi deli objekta in zasebnimi.

Arhitekti so ohranili vse obstoječe zidove, tudi tramove in odprtine ter ognjišča. Vse dnevne prostore so orientirali proti vrtu, vlogo osrednjega prostora pa namenili kuhinji z jedilnico. Prostor z visokim stropom se odpira na kamnito teraso na jugovzhodni strani in vrt na severozahodni strani, kar ustvarja povezanost med obema deloma zemljišča. Poleti je mogoče zasteklitve povsem odpreti, s čimer se notranji prostor zlije z zunanjim in postane stičišče vsega dogajanja.

Dnevna soba je v nekdanjem hlevu, kjer so v pritličju živele živali, v prvem nadstropju pa so hranili seno. Ta tipologija, manj odprta navzven, je arhitektom omogočila, da oblikujejo prostor z bolj intimno izkušnjo. Osrednja vokalna točka dnevne sobe je sodoben kamin, skozi okna pa se razteza prekrasen pogled na cvetoči vrt. Lesena tla v prvi etaži so bila delno porušena, da bi ustvarili medetažo, z namenom bolj intimnih dejavnosti, kot sta branje in gledanje filmov.

Fotografije: Maxime Delvaux