18 let je tega, kar se je Sara Oblak Speicher iz Škofje Loke podala v New York. Tam je igrala košarko ter najprej študirala novinarstvo in odnose z javnostjo, nato magistrirala iz mednarodnega poslovanja, pozneje pa si tudi ustvarila družino in svoje svetovalno podjetje. Z možem Tylerjem sta dolgo časa živela v najemniški garsonjeri, še pred prihodom prve hčere pa sta kupila hišo. Vanjo smo pokukali tudi Ambienti.

»Marca 2011 sva z možem kupila hiško na robu gozda. No, ob gozdu, na robu mirne soseske, dobre pol ure severno od Manhattna in nedaleč od jezer, pohodniških poti (vključno z znano Apalachian Trails), nakupovalnih centrov in vse druge infrastrukture. Prevzela naju je sončna lokacija, velik ograjen vrt (3.156 m²), odprto leseno stopnišče, ki se dviga iz prostornega predprostora, in velikost spalnice, saj je bila večja kot celotna garsonjera, ki sva jo takrat imela v najemu na Upper West Sidu,« opisuje Sara.

210 m² velika hiša, ki se razteza čez tri etaže, je bila zgrajena v tudorskem slogu. Ker jima to ni ustrezalo, sta njen videz zamenjala za bolj tradicionalno kombinacijo kamna in vinila, zgradila novo teraso in tlakovan kotiček za posedanje okoli ognjišča, ob hiši sta oblikovala tudi garkelj oziroma garkeljc za rože. Veliko pa je bilo še drugih sprememb: »Dvokrilna vhodna vrata sva zamenjala za nova, enokrilna s steklom, ki v predprostor s prvo jutranjo svetlobo riše mavrice. Ob strani pa se odprejo zakrilca, ki v prostor prepuščajo svež zrak ter našima kužkoma in mačku ponujajo vpogled na ulico. Poleg menjave strehe, klimatske naprave, centralnega ogrevanja, inštalacije solarnih panelov, asfaltiranja dovoza in postavitve košarkarskega obroča sva se obnove lotila tudi v notranjosti.«

Popolnoma sta na primer prenovila kopalnico, jo opremila s talnim gretjem in veliko kadjo z vgrajeno toplotno črpalko, stranišče in pralnico sta združila v en svetel prostor, v dnevni sobi sta dodala polico za odlaganje drobnarij in napeljala LED-razsvetljavo. Seveda pa sta tudi pobelila stene.

Kako pa je sicer videti tlorisna razporeditev takšne tipične ameriške hiše, ki je Saro pred prenovo spominjala na tisto iz filma Beethoven? Zgornja etaža zajema spalnico s pripadajočo kopalnico in garderobno sobo, dve otroški sobi s prostornimi vgradnimi omarami, dodatno kopalnico in domačo pisarno. V pritličju je poleg združenega dnevnega stranišča in utilityja še tako imenovana družinska soba, kjer so umeščeni otroški pisalni mizi in kamin na drva, ter jedilnica, ki se ponaša s starinskim pohištvom, ki ga je Tyler podedoval od staršev in starih staršev.

»Jedilna miza je bila last njegove babice. V vitrini pa so razstavljeni tudi kristalni krožniki moje prababice iz Primorske. In pa svečnika draguljarne Tiffany, ki sva ju dobila ob poroki, za katera pa se je izkazalo, da sta bila izdelana v Steklarni Rogaška,« doda Sara.

Kuhinja, iz katere je skozi velika drsna vrata prehod neposredno na teraso, je kljub originalnemu pohištvu funkcionalna, še posebej, odkar je bila zamenjana vsa bela tehnika, medtem ko je klet razdeljena na garažo za dva velika avtomobila in notranji prostor, ki trenutno služi kot shramba za orodje, sezonsko opremo in vso tehniko.

Lepo vzdrževana nepremičnina blizu vse potrebne infrastrukture je mnogo let ponujala varen in prijeten dom, zdaj pa je naprodaj. Za družino Speicher je namreč napočil čas, da obrnejo nov list. »Hiša je zdaj naprodaj, saj se po 18 letih v ZDA vračam v Slovenijo, kjer bomo kot družina skupaj začeli pisati novo življenjsko poglavje,« sklene Sara.  

Fotografije: Pedro Sousa – Jump Visual za Howard Hanna Rand Realty, domači arhiv