Ob enem najlepših jezer v bližini Montreala je zrasla čudovita enodružinska hiša. Najprej, pravzaprav, je nastala pokrita terasa, na kateri je družina preživljala svoje počitnice v objemu narave. Okoli terase s čudovitimi razgledom na jezero in okoliško gorato pokrajino, pa je bila nato zasnovana hiša, ki se z okolico povezuje preko celostenskih zasteklitev.

Arhitekt Pierre Thibault je hišo v priljubljenem letovišču zasnoval nekoliko drugače od njenih bližnjih sosed. Hiša je pritlična, tako da lahko iz vsake sobe stopimo na neposredno obalo jezera. Zgrajena je iz naravnih materialov – lesa in kamna -, ki po arhitektovih besedah v hišo vnesejo plemenito, elegantno, pa vseeno skromno noto.

Najbolj izvirna stvar, ki jo na hiši opazimo, pa je njena streha. Zdi se, kot da lebdi, saj jo z vseh strani obdaja steklen ovoj – hiša pa mestoma postane povsem prosojna. Svetloba prodira globoko vanjo. Streho nosijo le gosto posejani leseni stebri, ter tu in tam kakšna kamnita stena. Ti konstrukcijski elementi v interierju rišejo sence, podobne tistim, ki jih lahko občudujemo med večernim sprehodom po gozdu ter ustvarjajo skorajda pravljično atmosfero.

Oprema je strateško postavljena tako, da ob prav vseh vsakdanjih opravilih – med kuhanjem, obedovanjem, druženjem, prebujanjem in celo tuširanjem – uživamo v čudovitih razgledih.

Vso pohištvo je izdelano po meri in oblikovano posebej za senzibilna naročnika, ki sta si tu želela ustvariti svoj drugi dom. Za osnovni material v notranjosti sta izbrala masivni orehov les s premazom na vodni osnovi. Topli, karamelni toni opaženih sten in vgradnega pohištva v sicer sodobno novogradnjo vnašajo globino, toplino in karakter.

Leseni kosi pa se nadaljujejo tudi v zunanjosti: na terasi, s katero smo začeli. Dolga zunanja jedilna miza je pospremljena z domačno klopjo, s katere lahko s čajem v roki opazujemo jezero. Zunanji kamin lastnike hiše greje v hladnih zimskih dneh, poleti pa imajo za kopanje – poleg jezera – na razpolago tudi bazen.

Popolnoma brez odvečnih elementov je arhitektu tako uspelo na idilični lokaciji ustvariti bogato rezidenco, v kateri je prav vsak letni čisto nova dogodivščina, bivanje v njej pa prava hrana za telo in duha.

Arhitektura: Atelier Pierre Thibault

Interier: Kastella

Fotografije: Maxime Brouillet