Hiša ob jezeru

Ob enem najlepših jezer v bližini Montreala je zrasla čudovita enodružinska hiša. Najprej, pravzaprav, je nastala pokrita terasa, na kateri je družina preživljala svoje počitnice v objemu narave. Okoli terase s čudovitimi razgledom na jezero in okoliško gorato pokrajino, pa je bila nato zasnovana hiša, ki se z okolico povezuje preko celostenskih zasteklitev.

0

Arhitekt Pierre Thibault je hišo v priljubljenem letovišču zasnoval nekoliko drugače od njenih bližnjih sosed. Hiša je pritlična, tako da lahko iz vsake sobe stopimo na neposredno obalo jezera. Zgrajena je iz naravnih materialov – lesa in kamna -, ki po arhitektovih besedah v hišo vnesejo plemenito, elegantno, pa vseeno skromno noto.

Najbolj izvirna stvar, ki jo na hiši opazimo, pa je njena streha. Zdi se, kot da lebdi, saj jo z vseh strani obdaja steklen ovoj – hiša pa mestoma postane povsem prosojna. Svetloba prodira globoko vanjo. Streho nosijo le gosto posejani leseni stebri, ter tu in tam kakšna kamnita stena. Ti konstrukcijski elementi v interierju rišejo sence, podobne tistim, ki jih lahko občudujemo med večernim sprehodom po gozdu ter ustvarjajo skorajda pravljično atmosfero.

Oprema je strateško postavljena tako, da ob prav vseh vsakdanjih opravilih – med kuhanjem, obedovanjem, druženjem, prebujanjem in celo tuširanjem – uživamo v čudovitih razgledih.

Vso pohištvo je izdelano po meri in oblikovano posebej za senzibilna naročnika, ki sta si tu želela ustvariti svoj drugi dom. Za osnovni material v notranjosti sta izbrala masivni orehov les s premazom na vodni osnovi. Topli, karamelni toni opaženih sten in vgradnega pohištva v sicer sodobno novogradnjo vnašajo globino, toplino in karakter.

Leseni kosi pa se nadaljujejo tudi v zunanjosti: na terasi, s katero smo začeli. Dolga zunanja jedilna miza je pospremljena z domačno klopjo, s katere lahko s čajem v roki opazujemo jezero. Zunanji kamin lastnike hiše greje v hladnih zimskih dneh, poleti pa imajo za kopanje – poleg jezera – na razpolago tudi bazen.

Popolnoma brez odvečnih elementov je arhitektu tako uspelo na idilični lokaciji ustvariti bogato rezidenco, v kateri je prav vsak letni čisto nova dogodivščina, bivanje v njej pa prava hrana za telo in duha.

Arhitektura: Atelier Pierre Thibault

Interier: Kastella

Fotografije: Maxime Brouillet

Prejšnji članekMokra jesen nas ne moti: 10+ najlepših stojal za dežnike
Naslednji članekBogdan Kronovšek: toplotna črpalka za stanovanja je nov trend ogrevanja doma
Notranja oblikovalka, ki rada izkuša, opisuje in oblikuje lepe prostore. Ceni kvalitetno oblikovanje, dobre zgodbe in raznolike stile, ki jih srečuje na svoji profesionalni poti. Dosegljiva na spodnjih kontaktih:
Subscribe
Notify of
0 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje