V današnjem svetu, kjer je vse globalno in lahko v trenutku pridemo do informacij, je postala zasebnost neprecenljiva. Ritem življenja, ki je precej stresen, nas sili, da želimo vsak prosti trenutek preživeti v miru, po možnosti obkroženi z zelenjem in zaščiteni pred radovednimi pogledi. Na srečo je veliko načinov, kako si to lahko zagotovimo. Dvorišče, vrt, teraso ali verando lahko elegantno obdamo s pregradami in tako ustvarimo lastno oazo miru.

Les ali kovina

zunanje pregrade

Najpogostejša in najpopularnejša metoda zaščite pred pogledi je pregrada iz lesenih ali kovinskih panelov. Takšna pregrada je trpežna, močna, odporna na vreme in ne potrebuje veliko vzdrževanja – razen občasnega nanašanja novega sloja barve. Ta rešitev je sijajna v primeru, če imamo majhen vrt, saj z njo ne izgubimo veliko dragocenega prostora. Da bi pregrada učinkovala bolj živo in živahno, okoli nje lahko zasadimo tudi vzpenjavke ali grmičke.

Zeleno

zunanje pregrade

Občutek varnosti in zasebnosti lahko prav tako ustvarimo z živimi, zelenimi pregradami. Tu pride v poštev zasaditev grmičevja, bambusa, vzpenjavk ali mobilne žive meje. Vzpenjavke hitro zrastejo do želene višine, imamo pa z njimi ogromno dela, saj je takšne zelene pregrade treba negovati, obrezovati, zalivati. Zanje so odločimo, kadar imamo na voljo več prostora in smo zanesljivi v skrbi zanje; le tako nam bodo služile dolga leta.

Paličaste vrtne pregrade

zunanje pregrade

Med sodobnejšimi in zelo elegantnimi rešitvami pa je tudi zastiranje s palicami. Običajno so to elastične palice iz poliestra in vstavljene v podstavek oziroma korito, ki ga po želji premikamo. Palice so lahko razporejeno bolj na gosto ali bolj na redko – odvisno do naših potreb – ter tudi različnih barv. Njihova dolžina se giblje med 120 in 210 cm, v nekateri izvedbi so jim dodane tudi led svetilke, ki še dodatno popestrijo eksterier v večernem času.

Foto: Pinterest, Ekstremis Sticks