Rek, da je 'povsod lepo, a doma najlepše', se je v zadnjih tednih izkazal za zelo resničnega. Vsak od nas je v času karantene uvidel, kakšen blagodejni učinek imajo naše zunanje površine na nas; mnogi so ta čas izkoristili za to, da so balkon naredili bolj udoben za preživljanje prostega časa; drugi so se lotili resnejših izboljšav.

Naše gledalce smo prosili, da nam pošljejo nekaj fotografij svojih zunanjih rajev. Izbrali smo najlepše.

Foto: Maja Pogačnik

Eno lepših teras nam je posredovala gledalka Maja. Velik del lepote terase prispeva arhitektura samega objekta, ki s kamnom, opeko in lesom ustvarja naravno okolje, zaščiteno pred vetrom in vročino. Oprema terase kombinira velike lesene kubuse z mehkim oblazinjenjem in ergonomsko zaobljenim ležalnikom … popolna harmonija in enkraten prostor za uživanje v pogovoru ali knjigi!

Tanja Škofic

Velika terasa je zlata vredna – sploh takšna, ki omogoča postavitev tako zunanje jedilnice kot dnevne sobe na isti površini. Da o razgledu, ki se družini Škofič ponuja ob večerih, sploh ne govorimo!

Foto: Vito Adam

Vse pogosteje se terase vgrajujejo v arhitekturno zasnovo objektov na način, da zares postanejo dnevne sobe na prostem. Tako je tudi na terasi, ki nam jo je predstavil gledalec Vito. Terasa je še dodatno zaščitena z lesenimi brisoleji, pohištvo pa je izbrano v slogu hiše.

Foto: Jelena Vučković

Seveda ni lepšega od balkona z razgledom: steklena ograja balkon optično razširi na okolico; lastnica Jelena pa ga je opremila z udobnima stoloma iz ratana, lončnicami ter nepogrešljivim gugalnikom.

Foto: Mateja Šrimf

Gledalka Mateja nam je poslala fotografije svoje stilsko opremljene terase z garnituro iz ratana in raznolikimi okrasnimi blazinami; najbolj pa so nas pritegnile bele zavese in obilica svečnikov, ki v večerih osvetlijo teraso.

Foto: Nuša Šimunić

Manj je več: nekaj reciklirnaih palet, preprosto oblazinjenje, preproga in svetlobna veriga … pa je zagotovljen čudovit kotiček za popoldansko sončenje. Fotografijo nam je posredovala gledalka Nuša.

Foto: Silva Rajer

Včasih je na ozkih balkonih potrebno sklepati kompromise: želimo udobno sedežno garnituro, kavno mizico ali korita za rože? Silvi je uspelo vse troje: z domiselno umestitivjo klopi na skrajni konec balkona. Pospremila jo je z visoko in ob steno prislonjeno kavno mizico, tako pa je ostalo tudi več kot zadosti prostora za številna korita in zasaditve.

Foto: Tanita Šimunić

Z malo truda je mogoče vsak balkon elegantno pretlakovati: na fotografiji vidimo lesen tlak, od balkonskih vrat ločen z ozkim pasom prodnikov. Lončnice so v tem primeru svoj prostor našle na visokih policah (kjer jim naraven kontrast daje temno pobarvana stena), za užitek je zagotovljeno z dvema udobnima ležalnikoma, intimo pa balkonskim iskalcem sonca ponuja ograja iz trstičevja.

Foto: Iva Oštir

Da na terasi ne bi ostal neizkoriščen niti najmanjši kotiček, je poskrbela bralka Iva. Zelo se nam dopade kotna polica, s katero zasaditev dobi dovolj naravne svetlobe, hkrati pa polepša (velikokrat pozabljeni) kot balkona.

Foto: Maja Veršnjak

Balkon, ki nam ga je poslala bralka Maja, lepo ilustrira, kako pomemben del notranje (in zunanje) opreme predstavlja tekstil. Pletena preproga, bombaž, kvačka ter tekstura ograje iz trstike … so glavni akterji, tega stilsko opremljenega balkona. Piko na i mu dajejo še izbrane rastline v koritih.

Foto: Gordana Pajtler

Bralka Gordana pa nam je posredovala fotografijo svojega vrtnega paviljona, ki ga je, z malo truda, postavila sama. Res ni potrebno dosti: nekaj odpadnih palet, obloženih z dekorativnimi blazinami; pa glamuzorni dodatek – dolga bela zavesa, ki nas ščiti pred soncem. Enkratno!

Foto: Vanda Pevec

V prav posebnem prispevku pa smo predstavili eno najlepših teras, ki so prišle v naš izbor: definitivna zmagovalka je izbrano in celovito opremljena terasa bralke Vande, ki se lahko pohvali z večimi kotički za posedanje, leseno senčnico z letno kuhinjo, jacuzzijem ter čudovito zasaditvijo v brežini.