Prenova 600-letnega stanovanja v centru Kopra

Za resno ulično fasado, za debelimi zidovi hiše, se skriva sodoben interier, ki se preko lahke, zastekljene verande preliva v enkraten mediteranski vrt.

0

Stanovanje v eni starejših koprskih hiš, ki stoji že od 14. stoletja, obsega 90 m2. Lastniki so se  odločili za njegovo prenovo in k njej povabili GASER arhitekte, ki so s subtilnimi posegi uspeli ohraniti vse kvalitetne arhitekturne elemente: od zapeljive verande, preko oken in vrat, pa do vidnih, stoletja starih lesenih stropnih nosilcev.

Stanovanje je v veliki meri ohranilo svojo izvirno tlorisno zasnovo, le predsoba je svojo površino odstopila velikemu bivalnemu prostoru. V njem se nahajajo velika sedežna garnitura, kuhinja z otokom, jedilna miza in kotiček za posedanje ob peči. Iz bivalnega dela nato vstopamo v vse ostale prostore: v dve sobi – otroško sobo in spalnico – v kopalnico in na verando.

“Izziv je bilo ohraniti duh hiše in s spoštovanjem do zgodovine uskladiti prostor in opremo za sodobno bivanje,” pove Zana Starovič Volk iz biroja GASER arhitektura. “Kopalnico je bilo potrebno prenoviti v celoti, ukinili smo vetrolov in razširili bivalni prostor, sobe pa so ostale v obstoječem gabaritu. Ohranili smo tudi predelne stene, vidno leseno konstrukcijo, z inštalacijami pa nismo želeli obremenjevati starih masivnih zidov, zato smo jih speljali ali po vrhu ali pod stropom. Ohranili in restavrirali smo vso stavbno pohištvo – predvsem zasteklitev verande je bila velik zalogaj, a ima svoj čar.”

Tudi v notranji opremi se mešajo novi in restavrirani kosi pohištva. V kopalnici tako najdemo gladke površine, oblečene v mikrotopping, ki jim kontrast delajo vintage okvir za ogledalo, lesena lestev v naravnih oblikah in restavrirana, klasična, masivna vrata. V kopalnici za goste so arhitekti pustili poslikavo na eni od sten. “Le-ta razkriva zgodovino stavbe skozi njene različne opleske,” pove Starovičeva. V spalnici v nizu nizkih garderobnih omar najdemo tudi restavrirano masivno omaro, ki prostoru da poseben poudarek.

Arhitekti so vse površine oblekli v materiale in barve, ki poudarjajo starost in meščanskost arhitekture.  “Za tla smo izbrali natur parket v velikem formatu, z grčami. Pohištvo je prav tako v hrastu in v nežno sivi. Stene in strop smo tonirali v nežno sivo, stavbno pohištvo in tekstil pa izbrali v temnejši sivi,” pojasni arhitektka in doda, da so z osvetlitvijo s toplimi snopi reflektorjev definirali in ločili ambiente.

Prav posebna poslastica pa je veranda, kjer je stik s preteklostjo najbolj opazen. Ta svetel prostor z vgradnimi policami meščansko stanovanje poveže z njegovo bolj mediteransko esenco.

“Tudi vrt ni potreboval drugih posegov, kot je umestitev opreme in osvetlitve,” naš sprehod zaključi arhitektka. “Okoliški kamniti zidovi, z vso težo časa, ki je zapisana na njih … sama bi za vrt težko zasnovala lepšo kuliso.”

Arhitektura: GASER arhitekti

Fotografije: arhiv biroja

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *