V Vilni, glavnem mestu Litve, je arhitektka in notranja oblikovalka Ieva Prunskaitè za štiričlansko družino obnovila zastareli dupleks ter ga spremenila v mladosten in udoben dom.

Les, mavec in beton so glavni materiali, uporabljeni pri prenovi starega in dotrajanega stanovanja. Da bi optimizirali prostore, so v pritličnem delu med vhodom in dnevno sobo ustvarili kubično strukturo, kamor so umestili veliko omaro. Ob njej se stanovanje odpre v prostorno kuhinjo čistih linij in dnevno sobo, v kateri centralno mesto pripada kaminu. V pritličnem delu sta umeščeni še dvojna soba s študijskim kabinetom in kopalnica za goste.

Po zavitem stopnišču, za katero se zdi, da lebdi v zraku, se nato povzpnemo v nadstropje, ki je bilo prav tako deležno temeljite prenove. Tu so spalni prostori: spalnica za starše in otroške sobe, ki imajo tudi pripadajočo kopalnico.

Glavno spalnico, ki je bila včasih majhna in je imela lastno kopalnico, so spremenili v sobo odprtega tipa. Vanjo so umestili delno stekleno delno kovinsko perforirano steno z art deco vzorci, za katero so umestili veliko kabino za prhanje z odlagalnimi nišami, ves mokri prostor pa oblekli v keramiko Grunge Concrete Scratch by Diesel Living in Iris ceramica. Izbrali so površine industrijskega videza, ki s svojimi praskami in razpokami spominjajo na cement z dotrajanim videzom. Pult z umivalnikom in del kabine za prhanje sta poudarjena z izrazitimi črnimi odtenki, medtem ko druge stene in tla predstavljajo preplet ledeno belih barvnih učinkov.

Otroška kopalnica, ki se stilsko ujema z drugimi prostori, ima prav tako industrijske poteze: dele stene, predel okrog umivalnika in zunanjost kopalne kadi so oblekli v keramične ploščice že omenjenih proizvajalcev, le da so izbrali bolj kovinske svetleče zaključke in rjavkaste kontraste.

Rezultat prenove odlično ujame mladostni in dinamični življenjski slog lastnikov, hkrati pa je novi dom oblikovan tako, da je z njim kar najmanj dela. Vse površine je namreč zelo preprosto čistiti.   

Arhitektura in fotografije: Prusta Ltd