Villa Bacchini, kot je njeno prvotno ime, je bila ena redkih vil, zgrajena v 30. letih minulega stoletja pod goro Matterhorn, natančneje na smučarskem območju Cervinia na meji med Italijo in Švico. Leta 1980 sta jo uničila dva plazova, ki sta pridrvela nadnjo vsak s svoje strani, in po tem dogodku je občinska uprava ponudila roko za zaščito območja in prenovo vile.

Takratni lastniki, družina Bacchini, se niso odločili za prenovo, ampak so razpadlo vilo prodali družini Harrison, ki pa ji je s pomočjo arhitekturnega studia Bettiol povrnila nekdanjo veličino in slavo ter ji nadela tudi novo ustrezno ime La Fenice del Monte Cervino (it. Feniks gore Matterhorn).

Pri prenovi zunanjosti, zlasti pri reprodukciji fasade, so si veliko pomagali s starimi fotografijami, prav tako so obnovili vrt in notranjost. Poudarek je bil na izbiri kakovostnih materialov, energetski samozadostnosti in bivalnem udobju; prav zaradi slednjega so dodali še notranji plavalni bazen, spa, kino sobo, telovadnico, smučarsko in kolesarsko sobo ter več sob, ki so namenjene za oddajanje gostom.

Stavba se razprostira na 1200 kvadratnih metrih v šestih nadstropjih, vključno s kletjo, kamor so umeščene tehnične sobe. Poleg sedmih sob za goste ima dve dnevni sobi – eno večjo in drugo bolj intimno, kuhinjo, ki jo lahko uporabljajo vsi, jedilnico in prostor za bife. Od uporabljenih materialov prevladujeta tradicionalna kamen in neobdelan les v kombinaciji z žametom in steklom, slog opreme pa lahko označimo kot neoklasicističen. Slednji je družini Harrisson, ki prihaja iz Londona, še posebej blizu, vključno z zanj značilnimi štukaturami in medeninastimi detajli. 

Sobe in skupni prostori

Središče vile je dvigalo, okoli katerega so po nadstropjih razporejene sobe. Dve suiti sta v drugem nadstropju, štiri sobe so v tretjem in četrtem nadstropju, kraljevska suita pa je v zadnji etaži. Vse spalnice imajo velike postelje, walk-in garderobne omare, okna, zagrnjena z volnenimi zavesami, ki so v skladu z alpsko tradicijo, in kopalnice, ki so zasnovane kot odprti prostori. Prav vse kopalnice so obrnjene na sever in ponujajo pogled na Matterhorn, medtem ko so postelje nasprotno obrnjene na jug proti dolini, kjer so zjutraj deležne sončnega vzhoda.

Vila La Fenice je dostopna samo s terenskimi vozili iz doline ali po zasebni cesti. Goste poberejo terenci ali motorne sani in jih pripeljejo neposredno v garažo, kjer sta recepcija in podzemna vinska klet. V staran macesnov opaž obdan hodnik vas naprej pripelje v smučarsko sobo, kjer je v mahagonijevih omarah pospravljena smučarska oprema, s stropa pa visi kristalni lestenec. Spa, ki je prav tako v tej etaži, sestavljajo velik bazen, savna in turška parna soba, v neposredni bližini so še telovadnica, igralna soba in kotiček za masažo.

Veličastna počitniška vila nima neposrednih sosedov, popolnoma sama stoji ob mogočni skalnati steni. Njena prenova s ponosom navdaja lastnike, navdušena pa je tudi celotna skupnost, saj je iz pepela vstal objekt, ki je bil stoletja del arhitekturne identitete kraja in bi bil brez prenove za vedno izgubljen.

Arhitektura in fotografije: Bettiol Architecture, OGS