Stoli in (oblazinjene) klopi so v jedilnicah standard, malo manjkrat pa je za jedilno mizo zaslediti kavč. A tudi ta ima svoje prednosti, predvsem pa lahko igra dvojno vlogo. Kot sedišče, kadar jeste, ter kot podaljšek dnevne sobe.

Uporaba kavča ob jedilni mizi je imenitna rešitev za mahne prostore, kjer potrebujete pohištvo z več funkcijami. V primerjavi s stoli ali klopmi je veliko udobnejši, mehkejši, v njem bi lahko sedeli ure in ure; omeniti pa velja še funkcijo presenečenja, saj takšnega kosa pohištva običajno ne pričakujete na tem mestu, zato deluje bolj drzno in izzivalno.

Vendar ker v osnovi kavči niso oblikovani za postavitev ob jedilno mizo, je treba temeljito pretehtati, kako ta dva elementa združiti skupaj, da bo rezultat estetski, praktičen in funkcionalen, kar so glavne lastnosti, ki jih pričakujete v jedilnici.

Višina

Kavči so običajno nižji od jedilniških stolov, gosti pa se seveda nočejo počutiti kot otroci za odraslo mizo. Zato izmerite višino mize in razmislite, kako bo funkcionirala z zofo, ki jo imate v mislih. Če je ta prenizka, lahko na njene noge namestite podaljške ali pa na sediščih uporabite dodatne blazine.

Globina

Kavči so tudi globlji od stolov, kar pomeni, da je njihovo sedišče odmaknjeno dlje od mize. Če nočete pri mizi delati trebušnjakov (se kar naprej pogrezati nazaj in ob jedi pomikati naprej), mora biti kavč dovolj trden, da boste v njem lahko sedeli dokaj vzravnano. Zopet si lahko pomagate s čvrstimi blazinami, ki si jih namestite za hrbet in tako lažje pojeste obrok v pokončni drži.

Oblazinjenje

Iz logičnega razloga naj bo kavč oblečen v tekstil, ki ga je lahko čistiti, na primer v usnje ali mikro tkanino. To dvoje se najbolj obnese v bližini hrane, medtem ko se mamljivega žameta raje izogibajte.

Dvosed, kotna garnitura, banketni kavč?

Ko iščete oblazinjeno garnituro za k jedilni mizi, razmišljajte tudi o velikosti. Najpogostejša izbira so manjši, dvo- ali trosedi kavči, ki so postavljeni le na eni strani jedilne mize, medtem ko so na drugi stoli. Še ena od možnosti pa so tako imenovane banketne zofe, ki so narejene zaobljeno in imajo visoka naslonjala, kar sicer lahko ponaredite tudi z običajno oblazinjeno klopjo, ki jo porinete čisto k steni.

Naslonjala

Za konec pa preverimo še potrebo po naslonjalih pri jedilniških kavčih. Strokovnjaki  svetujejo, da se naslonjalom raje izogibajte iz dveh razlogov: na njih se hitro poznajo madeži hrane, po drugi strani pa so lahko zelo v napoto med jedjo, ko na primer med rezanjem premikamo roke naprej in nazaj. Ovirajo tudi usedanje za mizo in vstajanje od nje.

Fotografije: Pinterest