Tako kot modni trendi se tudi smernice v oblikovanju prostorov spreminjajo s prihodom novih sezon. V tujini je tako izjemno priljubljeno postalo pleskanje stropov, ki so pri nas, tradicionalno, bele barve. Nekaterim se poteza zdi drzna, spet drugi so navdušeno poprijeli za čopiče in se lotili barvanja.

Strokovnjaki se strinjajo, da lahko obarvan strop v prostor vnese svojevrsten karakter in močno spremeni celostno podobo. A pozor, preden se založite s kupi pleskarske opreme si preberite nekaj nasvetov, ki vam lahko pridejo prav pri izbiri prave barve.

Pleskanje stropa prav zagotovo ni nekaj, kar bi si želeli ponavljati vsak mesec, zato je prav, da dobro premislite, katero barvo boste v naslednjih letih tolerirali nad seboj. Čeprav je lahko izbira drznih odtenkov zabavna, je za vse, ki ne marate hoditi po robu, bolje, če izberete temnejši ali svetlejši odtenek barve, ki že seva s sten. Če se odločate za prenovo celotne sobe je dobrodošlo, da najprej prebarvate prav strop, saj se barva tako ne bo razpršila tudi na ostale stene. V nasprotnem primeru stene primerno zaščitite. Marsikdo se bo odločil, da za strop izbere isti odtenek kot za steno, oblikovalci pa za dosego kontrasta priporočajo vsaj kanček drugačen odtenek.

Bel strop bo razsvetlil in odprl prostor, temnejši odtenki pa bodo v večji prostor vnesli kanček domačnosti. Pri pleskanju stropa v majhnih prostorih se izogibajte izjemno temnim barvam, saj lahko v nasprotnem primeru soba postane prav klavstrofobična. Strokovnjaki med temnejšimi odtenki priporočajo barve dragih kamnov kot so kobalt, smaragdno zelena in barvo maline.

V ozir morate vzeti tudi podobo celotnega prostora in osvetlitev. Viri svetlobe in toplote bodo namreč močno vplivali na to, kako bodo barve izgledale v prostoru. Obarvan strop se odlično poda k mogočnim lestencem, ki oddajajo toplo svetlobo. Če ste se odločili za celovito prenovo, je smiselno, da ob stropu preizkusite najrazličnejše vrste svetil in tako najbolje ocenite, katero se poda zraven. Pri prenovi se je prostora najbolj smiselno lotiti od zgoraj navzdol. Začnite pri stropu in nadaljujte pot navzdol. Zanemariti ne gre tudi celostnega stila prostora. Z belimi stenami se ujema široka paleta odtenkov, v katere lahko obarvate strop. Če želite doseči učinek, pa izberite barvo komplementarno tisti, ki je na stenah.

Preden se lotite barvanja primerno pripravite prostor. Barva s stropa bo namreč škropila povsod naokrog. Ne pozabite zavarovati niti svoje lastne glave, ki bi lahko bila po pleskanju obarvana s kapljicami barve. Prav vam bodo prišla tudi delavska očala, s pomočjo katerih barva ne bo kapnila v vaše oči.

Foto: Pinterest