Mokri škornji na sveže pobrisanih ploščicah, krožnik, ki je zopet ostal v koritu, namesto da bi romal v pomivalni stroj; obleke vržene čez stol, nogavice pod kavčem in pralni stroj, ki ga nihče ni izpraznil že od jutra.

Znano?

Družinska sreča marsikdaj temelji na pospravljenem domu. Pa mora biti pospravljanje res vir vsakodnevnih trenj, bitk in frustracij? Morda pa je za družinsko slogo potrebno samo vzpostaviti dober sistem? Predstavljamo nekaj predlogov.

Začnite z dobro osnovo

Če je vaš dom večno neurejen, morda za to niso krivi neredoljubni družinski člani, ampak dom sam. Začnite na začetku: katere kamne spotike bi lahko odpravili z nekaj majhnimi spremembami v opremi? Morda potrebujete v predsobi več obešalnikov za plašče, ali pa v kopalnici dodaten koš za umazano perilo? Za majhne dodatke ne potrebujete velikih načrtov, le eno popoldne v trgovini s hobi materialom.

Že v predsobi ulovite umazanijo in nered

Večina umazanije pride v naš dom naravnost skozi naša vhodna vrata. Da bi preprečili njen raznos, je zelo pomembna organizacija predsobe. 

1. Brez velikega predpražnika ne gre. Predpražnik večkrat posesajte in očistite.
2. Tlak v predsobi naj bo odporen na vodo in madeže, v bližini pa imejte vedno skrito metlo in brisalec za tla.
3. Oprema naj bo prilagojena letnemu času. V deževnih dneh dodajte dodatno odcejalo za škornje in dežnike, v zimskih dneh premislite o košari za kape, šale in rokavice, poleti pa poskrbite za poličko za sončna očala.
4. Določite tudi poseben prostor za torbice, šolske torbe, klobuke, rute, povodce za pse in podobno.
5. Ko smo že pri psih – v predsobi ne pozabite tudi na obvezen set za brisanje blatnih tačk in mokre dlake.

Nekaj unikatnih predlogov za vašo predsobo smo zbrali v jesenskem blog zapisu.

Organizirajte!

Ste vedeli, da obstaja poklic, imenovan profesionalni organizator domov? Res je, ljudje tekom let nakopičimo toliko stvari, da včasih potrebujemo profesionalce, da jih vsaj za silo uredijo! 

Da bi se izognili temu strošku, že v izhodišču vzpostavite red. Vsak prostor naj ima vsaj eno, čimvečjo (vgradno) omaro: spalnica garderobo, kuhinja shrambo, klet pa omaro za kramo. Ker so vgradne omare dandanes že zelo napredne, jih lahko zasnujete za maksimalno uporabnost. Imate več deset kravat? Omara naj vsebuje dolg drog za njihovo obešanje in organizacijo. V shrambi hranite več vrst riža in testenin? Ustvarite izvlečni predal, kamor boste lahko umestili posodo za vsako od sestavin. Se ukvarjate s kakšnim ročnim delom? Imejte omaro, kamor boste pospravili vso orodje in nedokončane projekte.

Nikar pa ne mislite, da je vsebina za zaprtimi vrati lahko neurejena! V omarah že v začetku vzpostavite sistem, ki se ga nato dosledno držite. Pomagajte si z organizatorji predalov, zaboji in obešalniki. Enkrat letno tudi naredite večjo čistko in stvari, ki jih ne potrebujete več, zavržite ali donirajte.

Ohranite površine čiste

Jedilna miza včasih postane odlagalnica za vse mogoče stvari: jutranji časopis, delovni zvezek, avtomobilske ključe … Namesto, da mizo vsakič znova pospravljate za vsemi družinskimi člani, ob njo postavite lepo oblikovano košaro in vanjo nekritično pometite vse pozabljene predmete. Tako boste vzpostavili samopostrežni ‘lost & found’ oddelek ter ohranili površine čiste. Volk sit, koza cela.

Do konca izkoristite utility

Če obstaja eno domače opravilo, ki ga opravljamo znova in znova (in znova in znova), je to pranje perila. Po navadi gre postopek tako: perilo operete (in posušite) v enem prostoru, ga obesite v drugem, zlikate v tretjem, nato pa ga raznosite v spalnice. Napaka! Kosi oblačil, ki jih tako prenašamo iz sobe v sobo, ustvarjajo občutek nereda, košara nezlikanih srajc v kotu dnevne sobe pa nas spravlja ob pamet.

Utility naj vsebuje (vsaj) sledeče: pralni in sušilni stroj, stojalo za perilo (najbolje bo, če ga pritrdite na steno ali obesite pod strop), likalno desko ter košaro za oprane, zlikane in zložene obleke vsakega družinskega člana. Ne pozabite še na kvalitetno avdio opremo, da boste lahko med likanjem poslušali priljubljene podkaste.

Kako načrtovati sobo za gospodinjstvo smo podrobneje opisali  v blog zapisu.

Dan končajte z desetminutnim pospravljanjem

Si predstavljate jutro, ko se zbudite v pospravljen in urejen dom? Za to res ni potrebno dosti, sploh, če za ta plemeniti cilj kot družina združite moči. Če vsak član pred spanjem porabi natanko deset minut za pospravljanje (morda med reklamami ali pa tik pred večerjo), bo jutranja kava vsem še slajše dišala.

Fotografije: Pinterest