Ko opremljate novogradnjo ali prenavljate starejšo nepremičnino, ste postavljeni pred pomembne odločitve. Ena je tudi ta, katero talno oblogo izbrati. Pretehtati je treba ceno različnih, težavnost polaganja in pomisliti na to, kakšno vzdrževanje bo zahtevala. Vsaka talna obloga – naj bo les, laminat, tekstil ali vinil – ima svoje prednosti in slabosti, ki jih je dobro poznati. Naj vam bodo spodnji koraki v pomoč pri odločitvi!

Funkcija

Kje in kako bo talna obloga uporabljena, je prvo vprašanje, ki si ga morate zastaviti. Nekateri materiali so primernejši za zelo obremenjene površine, medtem ko drugi niso mišljeni za intenzivno uporabo. Prav tako nekateri materiali v prvi vrsti ponujajo mehkobo in toplino, drugi pa so morda na dotik hladnejši, a trpežnejši. Poglejmo podrobneje:

  • Vinil: narejen je iz sintetičnih polimerov, njegova glavna prednost pa je enostavno čiščenje in velika odpornost na vodo. Primeren je zlasti za kuhinje in utilitije.
  • Ploščice: ker so narejene iz keramike ali porcelana, so podobno kot vinil vodoodporne in jih je enostavno čistiti. Uporablja se jih največ v kuhinjah in kopalnicah.
  • Laminat: predstavlja bolj preprosto vrsto talne obloge, saj je polaganje enostavno in hitro, vendar ima v primerjavi s parketom krajšo življenjsko dobo. Narejen je iz oplemenitenih lesnih vlaken, ki posnemajo naraven videz lesa/kamna/ploščic in drugih talnih površin. Polaga se ga lahko v vse prostore, v katerih ni vlage.
  • Parket: najbolj priljubljena talna obloga je parket. Naraven, izjemno trpežen, omogoča večkratno brušenje, zato predstavlja oblogo za več desetletij. Primeren je za vse prostore, kjer ni vlage.
  • Tekstil: tekstilne talne obloge so po navadi narejene iz poliestrskih, najlonskih ali polipropilenskih vlaken. Dobrodošle so povsod tam, kje si v prvi vrsti želite udobja in topline, denimo v spalnicah in dnevnih sobah.

Vzdrževanje

Sesanje, pomivanje, pometanje, brušenje … Drugo vprašanje, ki si ga je treba zastaviti pred izbiro talne obloge, je, koliko časa ste pripravljeni nameniti njenemu vzdrževanju?

  • Vinil: površinska umazanija in madeži se z vinila zelo enostavno očistijo. Potrebujete metlo, krpo in milnico. Vendar pa je vinil težko popraviti, kadar se poškoduje, zato ga varujte pred udarci, praskami in abrazivnimi sredstvi.
  • Ploščice: same ploščice je enostavno čistiti z vodo, ki ji dodate detergent. Fuge pa so druga stvar. Privlačijo umazanijo, madeže, celo plesen, ki se jo je težko znebiti.
  • Laminat: z mokro krpo enostavno obrišete prah in umazanju. Da se madeži ne zajejo vanj, jih obrišite takoj po nastanku. Po laminatu tudi ne hodite z visokimi petami in pazite na druge poškodbe z ostrimi predmeti.
  • Parket: redno čiščenje z metlo, sesanje in občasno brisanje z mokro krpo je vse, kar potrebuje parket. Ko opazite, da začenja izgubljati sijaj, ga spolirajte, da obnovite lesk.
  • Tekstilne obloge: se hitro umažejo, zato takoj ob nastanku madeža uporabite čistilo, ki ga priporoča proizvajalec obloge. Poleg tega se pripravite tudi na redno sesanje.

Cena

Izbira talne obloge je eden izmed večjih finančnih vložkov v nepremičnino. Preden se torej zletite z izbiro obloge, pretehtajte, kaj si glede na ceno lahko privoščite.

  • Vinilne obloge so cenovno najugodnejše, položite jih lahko tudi sami, celo na že obstoječo oblogo, kar zmanjša izdatke za polaganje.
  • Ploščice so nekoliko dražje, seveda odvisno od tega, kakšne izberete. Običajno jih polaga keramičar, kar pomeni, da morate v končno ceno všteti tudi njegovo delo.
  • Če hrepenite po leseni oblogi, je najcenejša izbira laminat, poleg tega je njegovo polaganje tako enostavno, da delo lahko opravite sami.
  • Pravi parket je dražji, cena obdelanega in položenega parketa se giblje okoli 40 evrov na kvadratni meter.
  • In še tekstilna talna obloga: cenovno zelo dostopna, kljub temu pa večinoma zahteva mojstra za polaganje.

Posvet pri strokovnjakih

Izbira talne obloge je dolgoročna investicija, odločitev pa težka. Posvetovanje pri strokovnjakih je zelo dobrodošlo, zato se oglasite, na primer, v najbližjem salonu Kemoplast, kjer vas bodo seznanili s prednostmi in slabostmi posameznih talnih oblog. Nenazadnje imajo ogromno izkušenj, saj s talnimi oblogami opremljajo tako individualne objekte kot tudi šole, bolnišnice, trgovske in poslovne centre ter druge prostore že 29 let.

Foto: Kemoplast