Tudi če bi iskali z lupo pri belem dnevu, bi v slovenski krajini težko našli dom popolnoma brez lesa. Slovenci smo nori na lesene detajle, lesena okna in fasade, če ne drugega, imamo okoli svojega vrtička vsaj leseno ograjo. Pa lesena vhodna vrata, seveda! No, ja, pri vratih smo v resnici bolj zadržani. Ker pravi les zahteva tudi precej vzdrževanja in je slabše odporen na vremenske pogoje, se veliko raje odločimo za aluminijasta vrata, ki se odlično podajo lesenemu okolišu, vendar pa s svojim kovinskim srcem kljubujejo vsem mogočim zunanjim vplivom, so trpežna in z izvrstnimi izolacijskimi lastnostmi. Še več! Odeta so lahko v različne lesene dekorje, barve in druge imitacije.

Aluminij je eden najpogosteje uporabljenih materialov za izdelavo vrat. In to ni naključje, saj izpolnjuje vse zahteve predpisanih standardov kakovosti. Med prednosti aluminijastih vrat štejemo varnost, stabilnost in trajnost ter zagotavljanje toplotne in zvočne izolativnosti. Nadalje so aluminijasta vrata zelo estetska, se prilagajajo okolju, v katerega so vgrajena, hkrati pa tudi zlahka zadostijo eventualnim posebnim zahtevam uporabnika (invalidi, starejši…).

Kot poželi srce

Poleg tega pa aluminij ponuja še eno veliko prednost pred drugimi materiali – ima tisočero obrazov, kar pomeni, da ga proizvajalci vrat lahko obdelajo, kot vam poželi srce.

Aluminijasta vhodna vrata lahko oblečejo v klasičen, rustikalen, moderen ali barvit videz. Lahko jih barvajo v vse odtenke RAL lestvice, jih odenejo v imitacije betona, kamna, različnih vrst lesa, skratka izberejo jim obleko, ki najbolj paše k vaši nepremičnini in njenim arhitekturnim značilnostim, denimo barvi fasade, strehe, oken in žaluzij.

Imitacije lesa

Če vaš dom zaznamuje denimo les, ki je v sodobni trajnostni gradnji in dekoraciji material številka ena, potem z aluminijastimi vrati ne morete zgrešiti. Aluminij se lepo kombinira z macesnom, hrastom, smreko in vsemi drugimi vrstami lesa ter se lahko povsem približa slogu, ki ga želite doseči: naj bo modernemu ali rustikalnemu in podeželskemu.

Hkrati pa se z aluminijastimi vrati, po želji in za še bolj pristen naraven izgled odetimi v lesni dekor, še elegantno izognete opravkom, ki jih s seboj prinašajo vrata iz pravega lesa (recimo potrebnemu rednemu vzdrževanju barvnega nanosa ter za nekatere motečemu staranju in sivenju lesa).

Kako nastane lesni dekor?

Pri Inothermu se zavedajo velikega pomena, ki ga ima dizajn vhodnih vrat, zato ponujajo kar 30 različnih imitacij lesa na vhodnih vratih. Imitacije dosežejo s posebnim postopkom barvnega nanosa, ki je izjemno obstojen na vremenske vplive in UV žarke, nudi naraven izgled vrat in dolgo življenjsko dobo z enostavnim vzdrževanjem.

»Postopek izdelave lesnega dekorja izvajamo v moderni lastni proizvodnji s pomočjo posebnega tehnološkega postopka sublimacije, s katero se ustvari popolna lesena optika. Proces izdelave poteka s supresijo in visokimi temperaturami v procesu termo – sublimacije, kjer se barvni lesni odtis s plastične folije, ki se po končanem postopku odstrani, prenese na površino. Pri tem se pigmenti in barve, ki se nahajajo na foliji, pri temperaturi 200˚C talijo v celo debelino temeljnega sloja,« opisujejo  strokovno.

Njihove stranke se največkrat odločajo za rustikalni lesni izgled z raznolikimi letnicami in izrazitimi grčami, od vrst lesnih imitacij pa prednjačijo različne vrste hrasta, oreha in macesna. Takšna vrata se imenitno skladajo z objekti, ki imajo lesene fasadne elemente ali pa so usklajena z detajli pri oknih oziroma strehi.

Beton, rja, karbon

Seveda se imitacije aluminijastih vrat ne zaključijo pri lesu. Odločite se lahko tudi za različne barve, pravzaprav za katero koli od preko 190 na RAL lestvici. »Vrata v beli barvi so vedno videti nevtralno in vabljivo, antracit barva pa se odlično ujema z detajli iz nerjavečega jekla in aluminija. Poleg najpopularnejše bele ter antracitne barve obstaja tudi ogromna izbira drugih RAL tonov v sijaj ali mat izvedbi ter metalnih barv,« pravijo v Inothermu, kjer izdelujejo aluminijasta vrata vrhunske kakovosti.

Ali pa date prednost drugim dekorjem, kot so različice betona, rje in karbona. Beton se lepo zlije  z industrijskim slogom in modernimi objekti, medtem ko videz rje poudari patino in zaigra na čustva ljubiteljev retro sloga.

Spletni konfigurator je dobrodošla pomoč

Pri nakupu vhodnih vrat dajte torej domišljiji prosto pot, bodite kreativni, drzni, predvsem pa izbiro barve in dekorja uskladite z arhitekturo objekta in okolice. Če potrebujete nasvet in pomoč, se obrnite na podjetje Inotherm, ki se pohvali že s preko 300.000 vgrajenimi vrati v različne objekte in ima v osnovni ponudbi kar 400 različnih modelov vrat – vsakega posebej pa lahko individualno prilagodite svojim željam. 

V ta namen enostavno uporabite spletni konfigurator, s katerim lahko iz domačega naslonjača oblikujete, primerjate barvne kombinacije in dodajate različne vrste opreme, ki zaokroži funkcionalni in vizualni izgled  vrat.  V konfiguratorju lahko uporabite tudi sliko pročelja vaše hiše in že v fazi konfiguriranja vrat vidite optični izgled izbranega.

Ker konfigurator ne more popolnoma nadomestiti pristne osebne izkušnje, pa obiščite še Inothermov razstavni salon, kjer si boste v konfiguraciji izbrane barve in dodatke lahko ogledali tudi v živo. To je zanesljiva pot do najboljših vrat, ki bodo še vrsto let krasila vaš dom.

Fotografije: Inotherm