Na Spodnjem trgu v Škofji Loki, v neposredni bližini nekdanje tovarne Šešir ter pod okriljem Razvojne agencije Sora, že od leta 2018 deluje sodoben tekstilni center Kreativnice. V njem so svoje ustvarjalne moči združile štiri tekstilne oblikovalke, ki sicer delujejo tudi na drugih ustvarjalnih področjih. To so Lili Pajntar, Nina Vastl Štefe, Anja Musek in Silva Horvat. Te nadvse kreativne gospe so odlične vsaka na svojem področju, ko pa združijo moči, je njihov ustvarjalni potencial še toliko močnejši.

Ustvarjalno-delovni prostor so z veliko domišljije, truda in spoštovanja do preteklosti uredile tako, da vam, ko enkrat vstopite, zlepa ne zmanjka pogledov in interesa za številne detajle. Očarajo njihovi izdelki, pa tudi fotografije in predmeti, ki budijo spomin na neke druge čase in nekoč zelo uspešno tovarno klobukov.

Vse štiri članice Kreativnic so tekstilne oblikovalke, ki svoj ustvarjalni potencial izražajo v različnih tekstilnih tehnikah. Od polstenja volne, tkanja na statvah, vezenja, šivanja in barvanja tekstila z naravnimi barvili do tiska na tekstil. V tekstilnem centru, ki je hkrati tudi razstavno-prodajni atelje, se oblikovalke, ki sicer delujejo samostojno, povezujejo ter izmenjujejo izkušnje in poglede. Skupno jim je tudi spoštovanje preteklosti in tradicije, ki jo povezujejo s sedanjostjo in z vizijo zrejo v prihodnost.

Skupaj so sodelovale že na številnih razstavah. Ena zadnjih – MADE IN: Pripovedi obrti in oblikovanja – je potekala junija 2020 kot del spremljevalnega programa razstave Muzeja za arhitekturo v prostorih Centra za kreativnost v Mariboru. Eden od zadnjih odmevnih projektov pa je nastal v okviru BIEN2021, Bienala tekstilnih umetnosti Kranj, ki je potekal med majem in avgustom 2021. Nastali sta dve veliki tekstilni instalaciji GOZD in REKA, ki nagovarjata pomen skupnosti, povezovanja, pomen ohranjanja naravnega okolja in trajnostnega delovanja skupnosti. S tekstilno instalacijo Gozd so se predstavile tudi na festivalu Pisana Loka (Škofja Loka, 2021).

Trenutno »svoj Gozd« razstavljajo v atriju Skabernetove hiše na Mestnem trgu 10 v Ljubljani. Tam je tudi trgovina Parada lifestyle, ki ima v svoji ponudbi veliko izdelkov odličnih domačih oblikovalcev in rokodelcev, med drugimi tudi izbrane izdelke škofjeloških Kreativnic.

Silva Horvat je bila kot oblikovalka tkanin 15 let zaposlena v nekdanji tovarni dekorativnih tkanin Dekorativna v Ljubljani. Od leta 1985 je delovala kot svobodna umetniška ustvarjalka. Danes je upokojena, vendar se še vedno aktivno ukvarja z avtorsko tapiserijo in oblikovanjem tekstilij. Svoje izdelke tke na statvah, za ustvarjanje pa uporablja domačo volno.

Anja Musek je po izobrazbi krajinska arhitektka, zadnjih osem let pa se posveča izključno polstenju volne. Anja ustvarja v svojem ateljeju Amuse v Škofji Loki, kjer se poleg unikatnega oblikovanja posveča tudi poučevanju tehnike mokrega polstenja. Med njenimi izdelki so polstena mila, unikatni šali in broške, pa tudi unikatna modna oblačila.

Lili Pajntar je svojo ustvarjalno pot prav tako začela v tekstilni industriji. Dobrih 20 let je delala kot oblikovalka in vodja projektov v škofjeloški tovarni Odeja, kjer je za svoje avtorske kolekcije in celostne sejemske nastope prejela več strokovnih nagrad. Od leta 2013 je samozaposlena in se v svojem Lila studiu v Škofji Loki posveča produktnemu in tekstilnemu oblikovanju za posameznike in podjetja. Zanimajo jo stare tehnike obdelave in barvanja tekstila, ki jih uporablja tudi za svoje unikatno oblikovane tekstilne izdelke.

Nina Vastl Štefe je arhitektka, ki jo zanima predvsem projektiranje manjših objektov (družinskih domov). Poleg arhitekture pa veliko svoje pozornosti posveča svoji blagovni znamki Moj dom, pod katero nastajajo tekstilni izdelki za dom iz naravnih materialov. Gre za preproste, oblikovno prečiščene izdelke (dekorativne blazine, pregrinjala, posteljnina in podobno), ki jih barva z rastlinskimi barvili ter ročno šiva in tiska. Nina ima najraje naravne materiale, kot so lan, volna, surova svila, kopriva, konoplja in ramija. Svoj likovni navdih pa skoraj izključno najde v naravi.

Tekstilna instalacija Gozd je nastala leta 2021 v sodobnem tekstilnem centru Kreativnice. Ustvarile so jo Nina Vastl Štefe, Anja Musek, Lili Pajntar, Silva Horvat in Ladka Peneš. Za ustvarjanje te tekstilne instalacije, ki meri 450 centimetrov v dolžino in 250 centimetrov v višino, so uporabile naravne materiale, kot je lan, predena in česana volna ter bombaž.

GOZD nosi pomen posameznika in njegove vloge v skupnosti. Tako kot eno samo drevo nosi pomembno vlogo pri komunikaciji, sobivanju in tvorjenju gozdnih mrež ter ekosistemov, ima posameznik pomembno vlogo znotraj skupnosti, v kateri živi. Odprta komunikacija, medsebojna podpora, prijateljstvo, izmenjava, sočutje in solidarnost, trajnostna naravnanost in odgovorno delovanje niso samoumevni, a so ključni za preživetje. GOZD nas nagovarja, da gledamo, opazujemo, zaznavamo in aktivno delujemo. Tako kot gozd poveže posamezna drevesa v skupnost, GOZD povezuje pet avtoric in pet ustvarjalnih svetov. Mozaično prepletanje različnih naravnih materialov, tekstilnih tehnik tkanja, polstenja, prešivanja, tiskanja, barvanja z rastlinami, predenja in kvačkanja v skupni umetniški instalaciji povezuje različne ustvarjalke, ki delujejo v Sodobnem tekstilnem centru Kreativnice. Proces skupnega ustvarjanja je nastal iz potrebe po ustvarjanju lastnega prostora, iskanja sinergij med avtoricami in izmenjave ustvarjalnih praks. Tekstilna instalacija želi predajati zgodbo o trajnosti, odgovornem odnosu do naravnega in družbenega okolja ter uporabi naravnih materialov. Skozi večmesečni proces nastajanja je nastal nov, svež, pomladanski GOZD, ki pa se bo skozi svoje življenje, druga gostovanja in potovanja srečeval z dotiki obiskovalcev, različnimi vremenskimi vplivi, naravno in umetno svetlobo ter drugimi vplivi iz okolja, ki ga bodo spreminjali. S tem bo GOZD razvijal svojo zgodbo, pripovedoval bo o svoji zgodovini in prejšnjih postojankah, svojih izkušnjah in se z njimi plemenitil. Tako kot se spreminja, odrašča in stara vsak od nas in po poti pridobiva izkušnje, ki nas delajo žive.

Fotografije: Jana Jocif, Denys Shadro, Iztok Zupan, arhiv Kreativnic