Ena najbolj zanimivih stvari, ki se zgodijo, ko postanete starši, je, da stanovanje nenadoma ni več pod vašim nadzorom. Če je bilo pred tem vse kot iz škatlice, se nenadoma pojavi kaos. Ta cveti kot pomladno drevje, se širi iz prostora v prostor in enostavno mu niste več kos. Pa ne samo nered, od nekje se prikrade tudi umazanija – veliko umazanije: bodisi iz peskovnika, kjer so roke vaših malčkov ustvarjale potičke, preden so prišle domov, iz malih čeveljcev se kar usipa zasušeno blato, da ne govorimo o stanju pod mizo, ko otrok poje obrok. Drobtine in ostanke hrane bi lahko kidali z lopato. Če je pri hiši še kakšen hišni ljubljenček, ki rad naokoli pušča svojo dlako, potem je diagnoza jasna: starši v takšni situaciji nujno potrebujete okrepitev; nekoga, ki bi stalno skrbel za čistočo – in to brez pritoževanja.

Vodilni v robotiki

Preizkušeno in potrjeno se bolj kot kar koli drugega obnese robotski sesalnik – na primer iRobot Roomba. Saj ne, da bi imeli kar koli proti ostalim, a vendar je iRobot Roomba najbolj preverjen, preizkušen, specializiran – starši pa to nujno potrebujete, saj nimate časa za testiranje različnih modelov. Nenazadnje je iRobot že 25 let vodilni strokovnjak v robotiki, od tega je v Sloveniji na voljo več kot deset let in še vedno imajo zanj na voljo vse rezervne dele.

Kot najboljši atlet

Zanesljivost in natančnost sta njegovi najpomembnejši lastnosti, kot tudi dobra koordinacija in zmogljivost. Kot najboljši olimpijski atlet se izogiba oviram, zna preskakovati pragove do višine 1,6 cm, spretno se izmika kablom, na miru pusti večje igrače, ki ležijo po tleh, edino pri drobnih lego kockah je treba paziti, saj se mu lahko zagozdijo med krtače in jih poškodujejo. Raje ga nahranite s prahom, ki ga obožuje, z veseljem posesa tepihe, zelo mu teknejo dlake hišnih ljubljenčkov, očisti pa tudi vogale. Točno tiste, kjer se iz dneva v dan nabirajo debeli kosmi prahu in drugi delci umazanije.

Ne mara stopnic

Roomba gre tudi pod vsako pohištvo, ki je višje od 9,2 cm (pod posteljo, omaro, komodo, sedežno) in to vsakič – povsod enako temeljito. Ne gre pa po stopnicah oziroma se jim spretno izogne, saj ima vgrajene senzorje za varstvo pred padci.

Najlepše od vsega pa je, da Roomba uboga. Za razliko od neposlušnih otrok, ki jim je stalno treba ponavljati ene in iste ukaze, pa še to po navadi brez učinka, Roomba razume vse, sporazumeva se tudi preko digitalne komunikacije. Pri naprednejših modelih Roombe na telefon enostavno naložite aplikacijo iRobot Home (osnovni modeli tega ne omogočajo), od koder lahko sesalnik upravljate le s pritiskom na zaslon, naj bo od doma ali od kod drugod. Aplikacija vam tudi javi, kje v domu se sesalnik trenutno nahaja, koliko dela je že opravil, koliko baterije mu je še preostalo in ali je nemara njegova posodica za prah že polna in jo je treba sprazniti. Skratka, brez drame in visokih tonov vam zaupa vse, kar se mu mota po zapletenih procesorjih in morate vedeti tudi vi. Že zato, da ste mirni in imate dober občutek, da je vse pod nadzorom.

Zanesljivo navduši

Čeprav ste trenutno še nejeverni Tomaži, boste že po prvem zagonu Roombe navdušeni. Šele ko tak sesalnik enkrat imate, namreč vidite, koliko prahu in ostale nesnage se nabere v domu. Robot je nima težav sesati vsak dan in to naredi enako temeljito prvič, stotič ali tisočič. Sami med tednom sesate bolj površno, samo tam, kjer se vidi. Robot pa prostore vsakič prečeše z veliko zavzetostjo in se pri tem ne pritožuje. Statistike kažejo, da vam letno prihrani kar 110 ur časa, ki ga s pridom lahko izkoristite kako drugače in predvsem prijetneje.

Fotografije: iRobot