Dom je oaza miru in dobrega počutja. Veliko časa posvetite urejanju in čiščenju ter videzu doma, pogosto pa pozabite na neviden dejavnik, ki pomembno vpliva na počutje in zdravje. O čem govorimo? O zraku! Raziskovalci ugotavljajo, da je ta v notranjosti hiš in stanovanj pogosto veliko bolj onesnažen kot zunaj. To je zelo zaskrbljujoče. Če tudi sami opažate določene opozorilne znake, ki kažejo, da dihate slab zrak, je skrajni čas, da poiščete rešitev.

Zrak v notranjosti stanovanja ali hiše naj bi bil po raziskavah kar od 4- do 5-krat bolj onesnažen kot tisti zunaj. Kako to? Kuhanje, prhanje, pomivanje, čiščenje in sušenje perila ustvarjajo obilo vlage, ob vsem tem pa v bivalne prostore izhlapevajo agresivna sredstva za čiščenje in pralni praški. Situacijo še dodatno poslabšate, ko zaradi slabih vonjav kupite osvežilce in dišave za prostor, ki zraka niti ne osvežijo niti ne očistijo, hkrati pa vsebujejo številne kemikalije, ki lahko slabo vplivajo na zdravje.

Foto: Pixabay

Od glavobola do utrujenosti

Kateri so torej opozorilni znaki, da dihate slab zrak? Najpogostejša sta glavobol in utrujenost, takoj za njima je nedvomno slab spanec, sledita mu pretirana vlaga in posledično plesen, ki povzročata bolezni dihal. Morda menite, da ste utrujeni in slabo spite zaradi skrbi, ki vas tarejo, a v resnici je prav slab zrak pogosto glavni krivec za slabo spanje in jutranjo neprespanost. V spalnici z zaprtimi okni in vrati je prezračevanje nično, tako da vrednost ogljikovega dioksida (CO2) preseže 2500 do 3500 delcev na milijon, kar je trikrat več od priporočene vrednosti. Ne pozabite, da se človeško telo ponoči intenzivno regenerira in že ena neprespana noč vpliva na našo storilnost in zbranost, medtem ko ima kronično pomanjkanje spanca številna resna tveganja za zdravje.

Foto: Pixabay

In kakšna je rešitev?

Zračenje. Ampak ponoči najbrž ne boste trikrat vstali in prezračevali, hkrati pa marsikomu življenjski slog ne omogoča pogostega in temeljitega zračenja niti čez dan. Poleg tega s pogostim odpiranjem oken ustvarjate toplotne izgube in sploh spomladi v stanovanje vnašate neželene alergene (cvetni prah).

Zato so pametna rešitev prezračevalni sistemi, ki v notranjost domov stalno dovajajo svež zrak in skrbijo za dobro počutje. Že več kot 10 tisoč Slovencev se je na primer odločilo za Lunosove sisteme prezračevanje z rekuperacijo in odzivi so več kot odlični.  

Damir K., Sežana: »Hvala za vašo pomoč, odzivnost in natančnost. Vse pohvale vašemu sodelavcu na terenu, točnosti dobave in montaže ter ekipi pri montaži. Renoviral sem celotno stanovanje, imel stik z različnimi dobavitelji in izvajalci del, a takšne strokovnosti, profesionalizma in predvsem točnosti še nisem doživel. Bravo! Res vse pohvale. Korektnost je pri vas doma!«

Natalija P. K., Borovnica: »Ob tej priložnosti bi rada pohvalila ekipo, ki je montirala prezračevalnike. Bili so super hitri, prijazni in za seboj so vse počistili. Res sem bila zadovoljna z njihovim delom, tako da si zaslužijo pohvalo, ki jo prosim prenesite tudi njihovemu šefu.«

Stopite v korak s časom in si s kakovostnimi decentralnimi prezračevalnimi sistemi zagotovite zdravo bivalno okolje ob nižjih stroških. Foto: Lunos

V podjetju Lunos stalno pripravljajo različne akcije za še ugodnejše nakupe njihovih prezračevalnih sistemov. Vgradnja naj vas ne skrbi. Vsi prezračevalni sistemi Lunos so izjemno preprosti za vgradnjo – naj bo v starejše hiše in stanovanja ali v novogradnje. Prezračujte pametno in učinkovito ter zadihajte (boljši zrak) s polnimi pljuči!

Sponzorirana vsebina