Številni bodoči starši, ki jih bo v naslednjih tednih in mesecih obiskala štorklja, se te dni ukvarjajo tudi z vprašanjem, kako urediti otroško sobo. Mnogi bodo prostorček za novega družinskega člana uredili znotraj svoje spalnice, spet drugi bodo uredili posebno sobico. Ob poplavi najrazličnejših trendov se lahko hitro zatakne, zato smo za pomoč poprosili oblikovalko Nino Mihovec, vodjo znamke Ooh noo, ki je s svojimi inovativnimi izdelki za najmlajše osvojila že številne nagrade.

Nekdaj priljubljen monokromatski videz se vse bolj umika barvitosti, ki pa ni več tipično rožnato/modra, temveč dobro premišljena in zasnovana. »V zadnjem letu ali dveh se je trend monokromatskih sobic  ‘obarval’, se prevesil v barvite. Vendar pa ne kar tako barvite. To so do popolnosti izdelane kombinacije. Barve so manjkromatske in niso uporabljene kar povprek, ampak premišljeno in v zmernih količinah. Opažam tudi veliko tapet. Tako minimalističnih kot zelo ‘bogatih’. Določen segment mamic obožuje vintage stil, h kateremu zelo pridodajo tapete z velikimi cvetličnimi vzorci,« poudarja oblikovalka, ki opaža tudi velik porast uporabe ratana.

Ratan je bil dolgo časa rezerviran za zunanje pohištvo, z razmahom boho stila pa je našel pot tudi do otroških sobic. Med bistvene trende za 2020 spadajo bogate barve, pa tudi minimalistična belina, prav tako so priljubljeni vzorci tropske džungle in veliki cvetovi v umazano rožnatih tonih. A ne pustite se prehitro zapeljati trendom, opozarja oblikovalka. »Sem mnenja, da trend naj bo uporabljen toliko, da je sobica videti sodobna, ne gre pa pretiravati. Pri ekstremih se kaj hitro zgodi, da se ga čez leto ali dve naveličamo. Dobra stara klasika in umirjenost sta večni,« polaga na srce.

Oblikovalka Nina Mihovec je prav tako postala pozorna na veliko novost pri opremljanju otroških sobic: črna barva, nekoč rezervirana izključno za prostore odraslih, je našla mesto tudi v sobicah najmlajših. »Črna ni več tabu pri otroških sobicah. Nikoli nisem razumela, zakaj je bila črna pojmovana kot neprimerna za otroke. Uporabljena po pameti je lahko zelo stajliš detajl ali akcent v sobici,« poudari.

Vsem staršem svetuje, da dodobra začrtajo svoje želje in pričakovanja pred opremljanjem sobe ter imajo pri tem v mislih, da bo otrok v njej prerastel kar nekaj različnih življenjskih faz. Ob brskanju po spletu in revijah sestavite nabor idej, ki se vam zdijo uresničljive in primerne za prostor.

»Pri opremljanju je pomembno,  da veš kaj želiš. Tako kot pri vsaki stvari v življenju,« z nasmeškom pove Nina in nadaljuje: »Vse ostalo je potem samo stvar izvedbe. Danes se je tako enostavno izgubiti v inspiracijah na Instagramu, Pinterestu in različnih blogih ter izdelati podobo, ki nam odgovarja. Ko veš kaj bi rad, je potrebno samo še najti prave barve, izdelke. Vse to zahteva nekaj časa, zato si ga je dobro vzeti prej ali pa zaupati strokovnjaku, arhitektu, oblikovalcu. Tudi v sodelovanju s slednjimi je dobro, da izrazite svoje želje in ideje, saj bodo le tako lahko dobro opravili svoje delo. V vsakem primeru priporočam dobro raziskavo, preden se lotite dela.«

Fotografije: Ooh noo, Pinterest