Orhideje brez dvoma sodijo med najbolj priljubljene sobne rastline. Skorajda ni gospodinjstva, ki se ne bi moglo »pohvalit« z vsaj enim lončkom. A zakaj pri nekaterih orhideje tako bogato uspevajo, pri drugih pa se vsak poskus vzgoje konča s praznim steblom?

Priznam, sama nisem prav vešča v negi rastlin. Številne tako v zadnjih izdihljajih končajo pri moji babici, ki jih s svojim znanjem in nežno roko spet vrne v življenje. Da se zgodba z orhidejami ne bi ponovila,  sem se odločila poiskati pomoč strokovnjaka, saj zagotovo nisem edino bitje pod soncem, ki se na vso moč trudi, a neuspešno.

»Če govorimo o falenopsisih (Phalaenopsis), potem je gojenje precej preprosto. Te orhideje imajo rade takšne temperature, kot jih imamo v stanovanju: med 18 in 28 °C. Dobro prenašajo suh zrak in dolgo cvetijo. To so pravzaprav glavni razlogi, da so falenopsisi že 20 let najbolj priljubljena cvetoča lončnica v Evropi. Ostali rodovi orhidej so nekoliko zahtevnejši za vzgojo, saj imajo bolj raznolik letni ciklus in zahtevajo več truda,« pojasnjuje Tomaž Jevšnik, tehnični direktor slovenskega podjetja Ocean Orchids, ki se ukvarja z vzgojo orhidej.

V rastlinjakih letno vzgojijo več kot dva milijona orhidej, ki najdejo domove tako v Sloveniji kot tudi širom po Evropi. Falenopsisi po mnenju sogovornika z le malo vloženega truda hitro zacvetijo ponovno, med vrste, ki so prav tako dokaj hvaležne za vzgojo pa sodijo še dendrobiji (Dendrobium) in cimbidiji (Cymbidium), vendar le ti zahtevajo tudi jesensko ohladitev in sušno obdobje, saj jih le tako lahko pripravimo do ponovnega cvetenja.

Glede na to, da orhideje vrste Phalaenopsis prihajajo iz vlažnih tropskih krajev, kjer jih zaliva tropsko deževje, jim moramo tudi doma zagotoviti zadosti vode, a ne preveč.

»V povezavi z orhidejami slišimo zelo različne nasvete za zalivanje. Kaj je najboljši način? Pri zalivanju bi naj falenopsise temeljito premočili. To dosežemo s tuširanjem ali pa z namakanjem v okrasnem lončku kamor natočimo vodo do vrha in jo nato po 15 minutah odlijemo. Potem je priporočljivo počakati s ponovnim zalivanjem dokler korenine ne spremenijo barve iz zelene v sivo/srebrno kar je znak, da je vsebina lončka primerno suha. To je tudi glavni trik za dolgoročni uspeh: ujeti pravi trenutek za zalivanje. V pomoč so lahko zalivalne palčke in merilci vlage, izkušenejši ljubitelji pa znajo pravi trenutek določiti z opazovanjem korenin preko prozornega lončka,« pove avtor knjige o orhidejah in številnih brošur.

Kot opomni, največ orhidej propade prav zaradi prepogostega zalivanja, ob tem doda, da orhideje bolje prenašajo presuhe razmere, kot konstantno vlago.

Orhidejo je potrebno postaviti ob zelo svetlo okno, kjer pa niso izpostavljene direktni sončni pripeki. »To je lahko obrnjeno tudi na sever, če je le dovolj veliko. V praksi se izkaže, da jih je idealno gojiti ob vzhodnih in zahodnih oknih, kjer ni prevroče, hkrati pa je dovolj svetlo. Južna okna so primerna, če lahko orhideje zasenčimo z zaveso, senčilom ali pa pred oknom raste drevo. Vroči radiatorji so prepovedani, blizu njih ne uspevajo niti kaktusi,« svari strokovnjak za nego in vzgojo orhidej.

Presaditi jih je priporočljivo dve do tri leta po nakupu, saj v tem času substrat, sestavljen iz borovega lubja, razpade, korenine pa se razrastejo tudi izven lončka: »Presajamo takrat ko orhideje ne cvetijo, vedno pa uporabljamo svež substrat za orhideje. Med presajanjem izrežemo vse suhe in mrtve dele korenin in listov, pazimo na zdrave/zelene koreninske vršičke, ki so štrleli ven iz lončkov in jih nežno potisnemo v svež substrat.«

Če za konec ponovimo načela, ki jih je potrebno upoštevati za uspešno gojenje falenopsisov. »Tri najpomembnejša pravila so: ne imejte jih na direktnem soncu, izogibajte se večurni izpostavitvi temperaturam pod 18C in ne zalivajte jih v vršiček od koder izraščajo novi listi, saj lahko le-ta zgnije,« zaključi sogovornik in doda, da lahko več informacij najdete tudi v knjigi »Orhideje, gojenje tropskih orhidej« ali pa na Facebook profilu, kjer pogosto objavljajo nasvete in novosti.