Stopnice so magnet za majhne otroke; raj za preizkušanje njihovih spretnosti, kot so preskakovanje, plezanje, drsanje po ograji in druge vragolije. Nič nenavadnega, da so stopnice pogosto prizorišče domačih nesreč, ki se lahko končajo tudi tragično. Ker pa je bolje preprečevati kot obžalovati, preverite, kaj lahko storite, da bo vaše domače stopnišče varno za male nadobudneže.

1. Zaščitna vratca

Pomembno je, da majhni otroci nimajo samostojnega dostopa do stopnic. Tega jim lahko preprečite z namestitvijo zaščitne ograje pred prvo stopnico, pri čemer je pomembno, da ima ograja stabilne rešetke, ki so visoke vsaj 90 cm, ter dovolj zapleten sistem zaklepanja, da ga otroci ne morejo razvozlati. Reže v ograji morajo biti razporejene tako, da si otroci ne morejo priščipniti prstov ali se vanje zatakniti.

Foto: Pexels

2. Nižja ograja

Na obstoječo stopniščno ograjo lahko za varnejše vzpenjanje in spuščanje namestite dodatno nižjo, otrokovi višini primerno ograjo. Na voljo so različni modeli takšnih ograj, ki se jih pozneje preprosto odstrani, pozanimajte se pri katerem od proizvajalcev stopnic.

3. Prevleka proti zdrsu

Otroci doma pogosto hodijo samo v nogavicah in ne uporabljajo copat, kar je lahko nevarno na gladkih stopnicah. Na srečo obstajajo protizdrsni premazi, ki so primerni tako za lesene stopnice kot za kamnite ali granitne površine. Premazi so skoraj brez vonja, brezbarvni in zelo preprosti za nanašanje.

4. Reže med stopnicami

Pri odprti izvedbi stopnic naj bodo reže med dvema stopnicami manjše od 12 cm. S tem preprečite, da bi majhni otroci zlezli ali celo padli skozi reže. Če je razdalja višja, se za izboljšanje varnosti pod vsako stopnico lahko namestijo lesene ali kovinske prečke, ki se jih pozneje, ko so otroci starejši, preprosto odstrani.

Foto: Pexels

5. Dober zgled

Varne uporabe stopnic se bodo otroci naučili tudi tako, da ste jim starši dober zgled. Zato po stopnicah nikoli ne hitite ter se z eno roko vedno držite ograje.

Mnogo padcev in nesreč na stopnicah lahko preprečite že tako, da so otroci vedno obuti v nedrseče in dobro prilegajoče copate. Foto: Pixabay